Τη δολοφονία του κομμουνιστή Μορίς Οντέν στη μάχη του Αλγερίου από το γαλλικό κράτος αναγνώρισε ο Μακρόν

Τη δολοφονία του κομμουνιστή Μορίς Οντέν στη μάχη του Αλγερίου από το γαλλικό κράτος αναγνώρισε ο Μακρόν

Τη δολοφονία του κομμουνιστή Μορίς Οντέν από το γαλλικό κράτος στη Μάχη του Αλγερίου, το 1957 και τα εκτεταμένα βασανιστήρια σε βάρος μαχητών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αναγνώρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» σήμερα από τη χήρα του Μορίς Οντέν, αναγνωρίζοντας ότι ο κομμουνιστής αγωνιστής πέθανε το 1957 στην Αλγερία από τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε στην Αλγερία από Γάλλους στρατιώτες.

«Εγώ οφείλω να σας ζητήσω συγγνώμη. Μην πείτε τίποτα. Αποκαθιστούμε με κάποιον τρόπο αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη Ζοζέτ Οντέν όταν εκείνη προσπάθησε να τον ευχαριστήσει για τη διακήρυξή του που αφορούσε τον θάνατο του συζύγου της.

«Είναι ένα μέρος της αναγνώρισης που σας οφείλουμε, της αναγνώρισης του αγώνα σας», πρόσθεσε ο Μακρόν, αγκαλιάζοντας τη χήρα, την οποία επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Μπανιολέ του Σεν-Σεν-Ντενί. «Είναι συνταρακτικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος κατά την έξοδό του.

Λίγο νωρίτερα, παραδίδοντάς της τη διακήρυξη, ο Μακρόν είπε στη Ζοζέτ Οντέν: «Δεν συνθηκολογήσατε ποτέ στην αναζήτηση της αλήθειας. Το μοναδικό πράγμα που έκανα εγώ είναι να την αναγνωρίσω».

Στη διακήρυξή του ο πρόεδρος «αναγνωρίζει, εξ ονόματος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι ο Μορίς Οντέν βασανίστηκε και κατόπιν εκτελέστηκε ή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια μέχρι θανάτου από στρατιώτες που τον είχαν συλλάβει στο σπίτι του» στις 11 Ιουνίου 1957. Παραδέχεται επίσης ότι «έστω και αν ο θάνατός του ήταν έργο κάποιων λίγων, κατέστη ωστόσο δυνατός λόγω ενός νομιμοποιημένου συστήματος».

Τα ίχνη του Μορίς Οντέν, μαθηματικού, κομμουνιστή και στρατευμένου στον αντιαποικιακό αγώνα στην Αλγερία, χάθηκαν δέκα ημέρες μετά τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας. Η Ζοζέτ Οντέν δεν σταμάτησε ποτέ τον αγώνα της για να μάθει τι απέγινε ο πατέρας των παιδιών της. Τον Ιούνιο του 2007, μισό αιώνα μετά την εξαφάνισή του, ζήτησε από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να ρίξει φως στην υπόθεση και να αναλάβει επιτέλους η Γαλλία τις ευθύνες της.

Ο πρόεδρος Μακρόν, μπροστά στη χήρα του Οντέν, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τα αρχεία για τους αγνοούμενους πολίτες και στρατιώτες, Γάλλους και Αλγερινούς. «Θα είναι μια τεράστια αλλά χρήσιμη δουλειά (…) για όλους, Γάλλους και Αλγερινούς (…) Όλοι έχουν συμφέρον να γνωρίζουν την αλήθεια», πρόσθεσε.

«Έκανα αυτή τη συζήτηση με τον πρόεδρο (της Αλγερίας) Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα όταν πήγα στην Αλγερία. Συγκινήθηκε. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτήν την κατάσταση», κατέληξε.

Το υπουργείο των Μουτζαχεντίν (Παλαιών Πολεμιστών) της Αλγερίας χαιρέτισε τις δηλώσεις του Μακρόν χαρακτηρίζοντας «πρόοδο» και «θετικό βήμα» την αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας των ευθυνών της για τον θάνατο του Οντέν.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε ότι, πέρα από την υπόθεση του κομμουνιστή αγωνιστή Μορίς Οντέν, θα ανοίξει τα αρχεία του πολέμου της Αλγερίας για τις περιπτώσεις των χιλιάδων εξαφανισμένων Γάλλων και Αλγερινών, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια και σε ενδεχόμενους μάρτυρες που μπορεί να διαθέτουν τέτοιες πληροφορίες.

Αναγνωρίζοντας την ευθύνη της Γαλλίας για τον θάνατο του Οντέν, το 1957, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι «στο όνομα της αλήθειας» θα δοθεί «κατά παρέκκλιση» πρόσβαση στα κρατικά αρχεία σε όλους, στους ιστορικούς αλλά και στις οικογένειες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους.

Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το πλαίσιο αυτής της πρόσβασης καθώς δεν θα πρόκειται για «γενική παρέκκλιση», δηλαδή δεν θα δοθεί πρόσβαση στο σύνολο των αρχείων του πολέμου, επειδή πολλοί από τους πρωταγωνιστές του, στρατιωτικοί ή πολίτες, είναι ακόμη εν ζωή, υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης έκκληση σε ενδεχόμενους μάρτυρες επειδή «πολλοί στρατιώτες ή πολίτες φύλαξαν στα σπίτια τους έγγραφα, επειδή φοβούνταν ότι θα κατηγορηθούν για προδοσία ή ότι θα διωχθούν ποινικά», ακόμη και αν καλύπτονταν από αμνηστία.

Όμως «δεδομένης της περιπλοκότητας αυτού του πολέμου και το παραμικρό έγγραφο έχει ιστορικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία. «Για τον Μορίς Οντέν θα χρειαστεί να μπούμε σε λεπτομέρειες, να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη. Η ελπίδα είναι ότι ίσως, σε κάποιο έγγραφο, κάπου, θα βρεθεί ποιος ήταν ο υπεύθυνος», εξήγησε.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει επίσης στη Γαλλία να ζητήσει από τις αλγερινές αρχές να ανοίξουν με τη σειρά τους τα δικά τους αρχεία, ένα θέμα που έχει ήδη συζητήσει ο πρόεδρος Μακρόν με τον ομόλογό του της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, αλλά χωρίς επιτυχία. Όσον αφορά το άνοιγμα όλων των αρχείων για τον πόλεμο της Αλγερίας, ακόμη και αυτών που καλύπτονται από το στρατιωτικό απόρρητο, το ζήτημα θα εξεταστεί αργότερα.

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ανακοινώσει προσεχώς μέτρα για την αποζημίωση των χαρκί (Αλγερινοί που πολέμησαν στον γαλλικό στρατό) και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην Αλγερία.

ΑΠΕ ΜΠΕ

184

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση