Εξωση στους παγκίτες του Θησείου

Εξωση στους παγκίτες του Θησείου

Παρά την προφορική δέσμευση που έλαβαν τα Σωματεία Χειροτεχνών την περασμένη Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας για τη λειτουργία των πάγκων που διατηρούν στον πεζόδρομο του Θησείου, η Δημοτική Αστυνομία δεν επιτρέπει τη λειτουργία των πάγκων πάνω από μία βδομάδα τώρα.

Την περασμένη Παρασκευή, εξάλλου, εκατοντάδες χειροτέχνες συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο και, με πανό και πλακάτ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εντολή της Δημοτικής Αστυνομίας να απομακρυνθούν από τον πεζόδρομο που εδώ και δέκα χρόνια αποτελεί ουσιαστικά τον χώρο εργασίας τους.

Το ζήτημα προέκυψε κατόπιν αιτήματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητά να αδειάσει ο πεζόδρομος από τους πάγκους, με τον δήμο να προτείνει ως εναλλακτικούς χώρους την πλατεία Βικτωρίας, την Κορεατική Αγορά και την οδό Τοσίτσα, σημεία τα οποία ωστόσο δεν βρίσκουν σύμφωνους τους χειροτέχνες. «Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επιτρέπουν στους χειροτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους σε κεντρικούς δρόμους και σε ιστορικά σημεία. Εδώ μας προτείνουν σημεία που δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κόσμος. Μας στέλνουν εκεί ίσα για να πουν ότι κάπου μας στέλνουν. Εμείς ζητάμε είτε να μείνουμε στον πεζόδρομο του Θησείου είτε να πάμε σε κάποιον κεντρικό σταθμό του μετρό, που θα έχει τουριστική κίνηση», μας λέει η πρόεδρος του Σωματείου Χειροτεχνών-Καλλιτεχνών «Νεφέλη», Εύη Λίτσα.

Ατυπη παραχώρηση

Οι παγκίτες, όπως αποκαλούνται, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της βόλτας προς την Ακρόπολη. Ο πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου τούς παραχωρήθηκε ατύπως επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη. Προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν. Συχνά δινόταν προειδοποίηση στους χειροτέχνες να απομακρυνθούν και πάντα κατόπιν διαλόγου και αμοιβαίας συνεννόησης οι πιέσεις υποχωρούσαν και οι παγκίτες παρέμεναν στη θέση τους.

Οι περισσότεροι μετρούν ολόκληρες δεκαετίες στον δρόμο, με τον πάγκο να αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων τους.

«Η ανάγκη με έκανε να βγάλω πάγκο. Εμεινα άνεργη και ήταν αδύνατο να βρω κάπου δουλειά. Ούτε για να πλένω πιάτα σε ταβέρνα δεν με παίρνουν. Μου λένε ότι είμαι μεγάλη σε ηλικία και δεν μπορώ να σταθώ όρθια. Απασχολούμαι αποκλειστικά ως χειροτέχνης εδώ και δέκα χρόνια. Από τον πάγκο επιβιώνω», μας λέει η κ. Λίτσα, με τον Μανώλη Συκιανάκη, τον αντιπρόεδρο του σωματείου, να προσθέτει: «Δεν μπορεί να σου λένε ξαφνικά μια μέρα ότι θα μείνεις χωρίς δουλειά. Δεν σέβονται τη ζωή που έχουμε χτίσει σε αυτόν τον πεζόδρομο εδώ και δέκα χρόνια».

Οι χειροτέχνες ζητούν να βρεθεί μόνιμη, βιώσιμη λύση και να μην αλλάζουν τα δεδομένα κάθε φορά που αλλάζει η δημοτική αρχή.

Την περασμένη βδομάδα, και με το βανάκι της Δημοτικής Αστυνομίας να έχει «κατασκηνώσει» στον πεζόδρομο και να μην επιτρέπει στους χειροτέχνες να ανοίξουν τους πάγκους τους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Αυλωνίτη, την αντιδήμαρχο Εμπορίου, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, Νέλλη Παπαχελά, και εκπροσώπους των τεσσάρων Σωματείων Χειροτεχνών, κατά τη διάρκεια της οποίας ειπώθηκε ότι θα επιχειρηθεί να παραμείνουν στον πεζόδρομο μέχρις ότου βρεθούν θέσεις σε άλλο σημείο.

Ομως, το «εμπάργκο» συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, με τους χειροτέχνες να έχουν φτάσει σε οριακά σημεία καθώς «η φύση της δουλειάς είναι τέτοια που δεν έχουμε τη δυνατότητα καβάτζας. Είναι πλέον θέμα επιβίωσης», όπως μας λένε, δηλώνοντας ωστόσο αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

122

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση