Πότε θα φύγουμε από την Μόρια μπαμπά;

Πότε θα φύγουμε από την Μόρια μπαμπά;

Την αφορμή έδωσε η απογευματινή Σουηδική εφημερίδα Αφτονμπλάντετ, ανεξάρτητη Σοσιαλδημοκρατική, που από τις 14 του μηνός, δημοσιεύει τρία συνεχόμενα άρθρα για την απάνθρωπη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κυνηγημένοι που διαβιώνουν στο «κολαστήριο» της Μόρια, όπως οι ίδιοι διηγούνται.

Μεταξύ των άλλων μιλά και ο μοναδικός ψυχίατρος, Ιταλός, της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα», Alessandro Barberio. Οι τίτλοι είναι αποκαλυπτικοί: «Παιδιά μέχρι 6 χρονών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας» και η γιατρός Carola Buscemi ράβει τις φλέβες τους. «Παιδιά 14 και 15 χρονών χωρίς συνοδεία διακινδυνεύουν την ζωή τους για να δραπετεύσουν», «Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες». Με υπότιτλους και υπογραμίσεις, όπως «το χειρότερο Στρατόπεδο συγκέντρωσης», «συμμορίες σε συμπλοκές», «η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα», «πουλήσαμε τα πάντα για νά ρθουμε εδώ και κάναμε μεγάλο λάθος». Πολλές, πολλές λεπτομέρειες που σου σηκώνουν την τρίχα για τις συνθήκες που ζουν άνθρωποι.

moria1

Τα άρθρα καταρχήν μιλούν για τον απερίγραπτο συνωστισμό ακόμη και αν 2000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μετά τις καταγγελίες των «Γιατρών χωρίς σύνορα». Την βρωμιά, την ακαταστασία, το λιγοστό φαγητό, τα λίγα ντούζ, τον φόβο των ομάδων που έχουν δημιουργηθεί από την κακή ψυχολογική κατάσταση και μεταχείρηση, τους ελάχιστους γιατρούς που δεν φτάνουν για τις ανάγκες, τον φόβο των γυναικών να επισκεφτούν τα μπάνια. Την έλλειψη ειδικών γιατρών για το μωρό 3 χρόνων που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και πρέπει να εγχειριστεί, για τους έφηβους που προσπαθούν να δραπετεύσουν με κίνδυνο της ζωής τους, παράνομα να χωθούν στο πλοίο της γραμμής και τους πιάνει η FRONTEX, για τις αρρώστιες που μεταδίδονται. Για τα παιδιά που φοβισμένα ρωτάνε συνέχεια. Πότε θα φύγουμε από δω μπαμπά; Χωρίς κανείς να μπορεί να το απαντήσει.. Για την Ελληνική κυβέρνηση που δηλώνει πως όλα αυτά είναι υπερβολές..

moria2

Από όλα αυτά γνωστά στους περισσότερους Έλληνες και καταδικαστέα από πολλούς, την μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η συνέντευξη του απεγνωσμένου ψυχίατρου Alessandro Barberio, εθελοντή στην Μόρια. “Μέχρι που ήρθατε είδα 5 ασθενείς”, λέει στον δημοσιογράφο.

“Ο πρώτος βαθιά τραυματισμένος ψυχολογικά, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση στην πατρίδα του. Ο δεύτερος ακούει τις φωνές των βασανιστών του και των βιαστών της αδερφής του. Ο τρίτος βασανίστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα. Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ο τέταρτος, εφηβος που βασανίστηκε και βιάστηκε απο στρατιωτικούς. Ο πέμπτος θύμα βασανιστηρίων που δεν μιλάει από μόνος του, ούτε αποκρίνεται όταν του μιλήσεις.

Κάνουμε μικρά βηματάκια προόδου και μετά τους παίρνουν και τους ξαναπάνε στο Στρατόπεδο και οι “φωνές” ξανάρχονται πίσω…!

Είναι απάνθρωπες οι συνθήκες. Έστειλα ανοιχτή επιστολή και εγώ και η οργανωσή μου. Θάταν ανήθικο αν δεν το έκανα. Πήραν γύρω στις 2000 απο εδώ μετά από αυτό. Δεν φτάνει. Χωράνε 3000 και μέσα έχει τριπλάσιους.

Όλα τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ανήμποροι, οι άρρωστοι πρέπει να φύγουν. Οι άνθρωποι τρελαίνονται εδώ. Παθαίνουν ψυχώσεις.

Παθαίνουν το σύνδρομο της Λέσβου, όπως το ονομάζω”.

moria3

«Αυτό που ζούμε δεν είναι φυσιολογικό, λέει η άλλη γιατρός Carola Buscemi. Τα παιδιά θα χρειαστούν μεγάλη περίοδο προσαρμοστικής θεραπείας».

Τι δεν γράφουν τα άρθρα; Το ποιός φταίει δεν μας λένε, μιας και Σουηδικά όπλα, σφαίρες, νάρκες και βόμβες έχουν κυνηγήσει αυτούς τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους.

Η ελπίδα για απεγκλωβισμό και για μιά καλύτερη ευκαιρία δεν έρχεται. Η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της, η επαίσχυντη συμφωνία με την Τουρκία έχει φυλακίσει και τρελαίνει τους συνανθρώπους μας, τα ρατσιστικά ξεσπάσματα τρομοκρατούν τους κυνηγημένους -κι εμάς τους ίδιους- για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αλλοτρίωση του ανθρώπου. Η κυβέρνηση παίζοντας το παιχνίδι της ΕΕ είναι τουλάχιστον συνένοχη αφήνοντας ανεξέλεγκτο το έργο των ΜΚΟ. Στο βάθος ξεχωρίζει ο ανταγωνισμός του Ιμπεριαλισμού που κατέστρεψε τις ζωές και τα μυαλά των συνανθρώπων μας και δυστυχώς και πολλά από τα δικά μας.

Αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον αλλάξουμε, το έχει ανάγκη…

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία

 

 

Πηγή:https://atexnos.gr

245

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση