Υεμένη: Πέθανε το κορίτσι που συγκλόνισε τον κόσμο

Υεμένη: Πέθανε το κορίτσι που συγκλόνισε τον κόσμο

Η εικόνα της αποστεωμένης Αμάλ Χουσεΐν έκανε τον γύρο του κόσμου και ευαισθητοποίησε σε παγκόσμιο επίπεδο την κοινή γνώμη για την λιμοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υεμένη και μαστίζει κατά κύριο λόγο παιδιά

Η εικόνα είναι πραγματικά ανατριχιαστική: Ένας ανθρώπινος σκελετός, ντυμένος με το δέρμα του μικρού παιδιού, με το μελαγχολικό βλέμμα να είναι το μοναδικό πράγμα που θυμίζει κάτι το ανθρώπινο· και αυτό άδειο, απλανές, μετέωρο.

Η εμφύλια σύρραξη μαίνεται στην χώρα, ενώ στον πόλεμο εμπλέκεται και η Σαουδική Αραβία με βομβαρδισμούς. Οι Σαουδάραβες αποφάσισαν την προσωρινή ανακωχή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όμως κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία την κατάσταση.Η Αμάλ είναι μόλις ένα από τα 1,8 εκατομμύρια παιδιά που υπολογίζεται ότι υποσιτίζονται στη χώρα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για 8 εκ. ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες και υπολογίζεται πως η λιμοκτονία θα εξαπλωθεί στη χώρα, αγγίζοντας 14 εκ. ανθρώπους.

Η 7χρονη εκτός από τον υποσιτισμό, ήταν άρρωστη καθώς προσβλήθηκε από τον δάγκειο πυρετό, μια εξαιρετικά επίπονη ασθένεια που μεταφέρθηκε στον οργανισμό του κοριτσιού από κουνούπι, εξαιτίας των λιμνάζοντων υδάτων στον προσφυγικό καταυλισμό που διέμενε.

Η οικογένειά της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ορεινό χωριό που έμενε, λόγω των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας, στην περιοχή των ανταρτών Χούτι που ελέγχουν την βόρεια πλευρά της χώρας.

Δεδομένων των τεράστιων ροών και της κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς, η μικρή Αμάλ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της πόλης Ασλάμ αν και ακόμη ήταν άρρωστη. Ως στοιχείο αξίζει να αναφερθεί πως μόλις πέρυσι ένα εκατομμύριο άνθρωποι νόσησαν από επιδημία χολέρας, την μεγαλύτερη στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Το άρρωστο παιδί μεταφέρθηκε σε κακές συνθήκες, σε μια πρόχειρη καλύβα και λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο, στις 26/10 έφυγε από τη ζωή.

Η ίδια η μητέρα της ομολόγησε πως δεν είχε τους πόρους να την μεταφέρει στις εγκαταστάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Το νοσοκομείο τους βρίσκεται στην πόλη Αμπς, γύρω στα 20 χλμ από τον καταυλισμό, με τα καύσιμα λόγω του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης να έχουν διπλασιαστεί στα χρόνια του πολέμου. Η δε οικογένεια, παραμένει άνεργη και η 7χρονη Αμπς πέθανε χωρίς ιατρική βοήθεια σε μια καλύβα από άχυρα και πλαστικό…

Πηγή: http://www.alfavita.gr

 

558

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση