Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ άφησε να πνιγούν 76 ναυαγοί στην Μεσόγειο (συγκλονιστικό video)

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ άφησε να πνιγούν 76 ναυαγοί στην Μεσόγειο (συγκλονιστικό video)

του Πάνου Αλεπλιώτη

Τo Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε να βοηθήσει ναυαγούς όταν το σκάφος τους ανατράπηκε αφήνοντας να πνιγούν δεκάδες άνθρωποι, λένε οι επιζώντες

Το περιοδικό Newsweek δημοσιεύει πως το το Ναυτικό των ΗΠΑ  κατηγορείται πως ένα από τα πλοία — το USNS Trenton— αγνόησε τις κλήσεις αγωνίας των ναυαγών στη Μεσόγειο θάλασσα, τον Ιούνιο, αφήνοντας να πνιγούν 76 άτομα.

Οι επιζώντες της καταστροφής ισχυρίστηκαν ότι το Τρέντον αρνήθηκε να έρθει για βοήθειά τους ακόμη και όταν το γεμάτο μετανάστες σκάφος είχε ήδη βυθιστεί, πιστεύοντας πως θα μπορούσαν να έχουν σωθεί ζωές αν το ναυτικό είχε ενεργήσει νωρίτερα.

Εισαγγελείς της Σικελίας ερεύνησαν τους ισχυρισµούς, παρακολουθώντας βίντεο που τραβήχτηκε από ελικόπτερο και δημοσιεύτηκε στην  La Republica τον Οκτώβριο, γράφει η «Γκάρντιαν». Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πλοίο έσωσε 42 άτομα, όταν η λέμβος βυθίστηκε, αλλά επιζώντες δηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχουν αποτραπεί οι 76 θάνατοι. «Είδαμε ότι το πλοίο, δεν ήταν πολύ μακριά,” δηλώνει ένας ναυαγός «Είδαμε την αμερικανική σημαία. Αν μας είχε σώσει όταν ήμασταν όλοι ακόμα εν πλω, 76 άτομα δεν θα είχαν πεθάνει.»

Το μικρό σκάφος ταξίδευε από τη Λιβύη με 117 μετανάστες πολλοί από νότια της Σαχάρας Αφρική. «Είχαμε μείνει  στη θάλασσα για ημέρες όταν το σκάφος άρχισε να παίρνει στο νερό τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Ιουνίου. Η θάλασσα ήταν άγρια και η βάρκα μας άρχισε να γέμιζε με νερό,» λέει ένας επιζών «και ξαφνικά είδαμε ένα πλοίο. Ήταν ένα αμερικανικό πλοίο.»

Οι άνθρωποι στο σκάφος που βούλιαζε προσπάθησαν να τραβήξουν την προσοχή του Trenton για περίπου μια ώρα, λένε οι επιζώντες, αλλά χωρίς επιτυχία. «Είδαμε την αμερικανική σημαία, και προσπαθήσαμε να τους φτάσουμε, αλλά μόλις πλησιάσαμε, φάνηκε να μας αποφεύγει μας άλλαξε κατεύθυνση» δηλώνουν οι διασωθέντες.

Το Ναυτικό αρνήθηκε ότι το Τρέντον ήταν κοντά στην βάρκα των μεταναστών πριν βυθιστεί.

Το πολεμικό πλοίο επέστρεψε μισή ώρα μετά την βύθιση του σκάφους . «Είδαμε ξεκάθαρα το ίδιο αμερικανικό πλοίο που μας είχε αγνοήσει να μας πλησιάζει, είπε ένας άνδρας. Όταν ρωτήσαμε τους ναύτες γιατί δεν είχαν παρέμβει πριν την βύθιση του σκάφους οι επιζώντες ισχυρίζονται πως το πλήρωμα του Trenton του απάντησε πως «δεν ήταν δουλειά τους.»

Θα μιλήσουμε με τους επιζώντες του ναυαγίου, για να καταλάβουμε τι συνέβη εκείνο το πρωί,», δήλωσε ο εισαγγελέας Fabio D’Anna. Τόνισε, ότι επίσημη έρευνα δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.

Η Διοικητής Kyle Raines, εκπρόσωπος τύπου του 6ου στόλο, υπεύθυνη για την Ευρώπη, δήλωσε πως η υπηρεσία είναι «εν γνώση των εκθέσεων που εξετάζουν οι Ιταλοί εκπρόσωποι για την  διάσωση  των ατόμων που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου στη θάλασσα από το USN Trenton» Η Διοικητής ισχυρίστηκε ότι το πλήρωμα πρωτοείδε τους ναυαγούς αφού είχε βυθιστεί το σκάφος.

Όμως η καταγραφή συνομιλίας του πληρώματος, από δημοσιογράφο της Republica δείχνει πως στο Trenton ήταν επιφυλακτικοί στο να βοηθήσουν  μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο και σε ένα διαφορετικό περιστατικό δύο μέρες πριν την μοιραία ανατροπή του Ιουνίου. Ο Fabio Butera έπιασε μια συνομιλία μεταξύ του Trenton και του ελληνικoύ εμπορικού πλοίου Leone Hermes στην οποία το σκάφος των ΗΠΑ ήταν ενήμερο για την κατάσταση μεταναστών σε αντίστοιχη περίπτωση.

Μια αμερικανική φωνή απαντά: «Έχω άλλα καθήκοντα να ακολουθήσω. Δεν είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε στο θέμα αυτό». Οι μετανάστες διασώθηκαν τελικά από το Leone Hermes σε εκείνη την περίπτωση.

Δεν είναι από ότι φαίνεται η πρώτη φορά που οι εντολές των ΗΠΑ είναι να μην διασώζονται οι ναυαγοί. Δεν είναι «δουλειά τους» και έχουν πιο «σημαντικά πράγματα» να κάνουν. Είναι γνωστή η αδιαφορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανθρώπινη ζωή πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ζωές ανθρώπων  που δεν έχουν κάποιο κέρδος να προσφέρουν στα μονοπώλια. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Δεν έχει χρόνο και διάθεση για ανθρωπισμό!

* Βίντεο της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας δείχνει τις δραματικές στιγμές που έζησαν μετανάστες στη Μεσόγειο, το Μάη του 2017, όταν το σκάφος τους τυλίχθηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 2000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές. 

Πηγή: https://nikolaoskarastergios50.wordpress.com

650

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση