Κάλεσμα του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» στη διαδήλωση και πορεία στη ΓΑΔΑ το Σάββατο 1/12

Κάλεσμα του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» στη διαδήλωση και πορεία στη ΓΑΔΑ το Σάββατο 1/12

Στις 21 Σεπτεμβρίου μαθεύτηκε η είδηση: «Επίδοξος ληστής κοσμηματοπωλείου στην Ομόνοια, σκοτώθηκε προσπαθώντας να διαφύγει της σύλληψης». Σταδιακά, αλλά πολύ σύντομα, αποσαφηνίστηκαν οι ….. «λεπτομέρειες». Σήμερα ξέρουμε σίγουρα ότι: «Ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην ομόνοια, με τη συμμετοχή ενός ακόμα, λιντσάραν μέχρι θανάτου το Ζακ Κωστόπουλο, γνωστό ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙΑ κινήματος, αντιφασίστα, ανοιχτά γκέι, ανοιχτά οροθετικό και γνωστή drag queen με το όνομα Jackie Oh. Ο τελευταίος είχε καταφύγει στο κατάστημα, μάλλον για να προστατευτεί από επίθεση που δέχτηκε στο δρόμο. Η επίθεση συνεχίστηκε με την άφιξη αστυνομικών στο σημείο που του επιτέθηκαν βίαια και στη συνέχεια του πέρασαν χειροπέδες, ενώ κείτονταν στο έδαφος αιμόφυρτος. Το θύμα μεταφέρθηκε νεκρό και σιδηροδέσμιο στο νοσοκομείο». Το πόρισμα των ιατροδικαστών δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Ο θάνατος οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο που προήλθε από τα πολλαπλά τραύματα.

Όμως το έγκλημα δε σταμάτησε εκεί. Η επίθεση στον Ζακ δεν σταμάτησε με το θάνατο του, συνεχίστηκε με τη μνήμη του. Τα στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης έρχονται με δυσκολία στην δικαιοσύνη και τους δικηγόρους της οικογένειας, παρότι το έγκλημα έγινε ενώπιον πολλών μαρτύρων και τα γύρω καταστήματα και υπηρεσίες είχαν κάμερες κλειστού κυκλώματος που κατέγραφαν πολλά σημεία του δρόμου. Γιατί η αστυνομία δε σφράγισε το χώρο, δεν περισυνέλεξε στοιχεία, δεν κάλεσε μάρτυρες. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν συνεργάζονται με τη δικαιοσύνη. Η αστυνομία εμφανώς κουκουλώνει τα στοιχεία καλύπτοντας και τους δολοφόνους και τους ίδιους τους αστυνομικούς. Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η στάση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ρόλο τους. Οι καταθέσεις τους αφήνουν κενά. Η δικαιοσύνη ερευνά τις ευθύνες του θύματος, ενώ αφήνει ελεύθερους τους δολοφόνους. Τα ΜΜΕ παρουσίασαν από την πρώτη στιγμή ανεστραμμένη την εικόνα. Ακόμα και σήμερα, μετά την αποκάλυψη τόσων στοιχείων διαστρεβλώνουνε την πραγματικότητα. Σπεύδουν να αναπαράγουν το στερεότυπο του μαγαζάτορα – θύμα ληστείας, του πρεζονιού – κλέφτη και περιθωριακού, εύπεπτη και πιστευτή χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Σερβιρισμένη σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τις πολιτικές λιτότητας την τελευταία δεκαετία που παράγουν φτώχεια, εγκληματικότητα και περιθωριοποίηση. Είναι εύκολο για το μέσο άνθρωπο να ταυτιστεί με τον νοικοκύρη που υπερασπίζεται την ιδιοκτησία του. Το Κράτος και οι ισχυρότεροι μηχανισμοί του οργανώνουν μια εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης και συκοφάντησης του θύματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, διαχρονικά, για την αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή. Για την ανοχή και τη συγκάλυψη ρατσιστικών, ομοφοβικών, τρανσφοβικών και φασιστικών εγκλημάτων που διαπράττονται από την αστυνομία. Παρόλες τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη, ως πολιτική προϊστάμενη της αστυνομίας δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ δεν δίστασε να πει και ψέματα δηλώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη ΕΔΕ, η οποία αποκαλύπτεται ότι δεν έγινε ποτέ αλλά ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση της ιατροδικαστικής έκθεσης. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως είναι η ευθύνη της γιατί ασκεί μια πολιτική οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, οδηγώντας τα στην περιθωριοποίηση και την απογοήτευση και κάνοντας τα ευάλωτα στις ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις που είναι το υπόβαθρο για να συντελούνται τέτοια εγκλήματα.      

Όμως παρόλα αυτά, η αλήθεια δεν συγκαλύφθηκε. Αυτό που η κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα είναι ότι έγινε μια αποτρόπαιη, βάρβαρη δολοφονία, άδικη και αδικαιολόγητη, ακόμα κι αν κάποιοι αναγνωρίζουν ελαφρυντικά ή «ξενίζονται» από το προφίλ του Ζακ που δεν είναι ούτε άγνωστο, ούτε κρυμμένο. Απέναντι στη συγκάλυψη που επιχείρησαν ισχυροί μηχανισμοί του κράτους όπως η αστυνομία ή τα ΜΜΕ, η αλήθεια και αποκαλύφθηκε και επικράτησε. Η εικόνα της βάρβαρης επίθεσης είναι δεδομένη. Αυτό δεν έγινε μόνο επειδή κυκλοφόρησε ένα video, αυτό εύκολα θα μπορούσε να κουκουλωθεί ή να παραποιηθεί ή να μην προβληθεί από τα μέσα υψηλής θεαματικότητας, έγινε, κυρίως, από την πίεση του κόσμου. Του περιβάλλοντος του Ζακ που υπερασπίστηκε τον άνθρωπό του, το χώρο της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας, τον περίγυρο αυτών των ανθρώπων που τους αποδέχεται και στέκεται στο πλευρό τους (και δεν είναι λίγοι πια), του χώρου της Αναρχίας, της Αριστεράς των ανθρώπων με αίσθηση δικαίου που δεν χαρακτηρίζονται από ομοφοβικές εμμονές. Ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας με υγιή αντανακλαστικά που δεν αποδέχεται το λιντσάρισμα.

Την ίδια εκείνη νύχτα έγινε πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Ακολούθησαν κι άλλες πορείες και διαδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες με κορύφωση μεγάλη διαδήλωση που κάλεσαν οι ΛΟΑΤΚΙΑ οργανώσεις και συμμετείχαμε όλοι. Συλλογικότητες του χώρου, οργανώσεις της αριστεράς, α/ρ – α/φ συλλογικότητες, ανέντακτος κόσμος. Αντίστοιχες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Εκδηλώσεις και αφιερώματα στη μνήμη και τη δράση του ΖΑΚ και ακολουθούν κι άλλες. Αυτό που συζητήθηκε, σχολιάστηκε και αναπαράχθηκε ιδιαίτερα ήταν ότι την βαρβαρότητα της βίαιης επίθεσης των δολοφόνων και της αστυνομίας, συμπλήρωσε η παθητικότητα του κόσμου που παρακολουθούσε. Βιαστικά,  βγήκαν και γενικεύτηκαν συμπεράσματα για την κατάσταση της κοινωνίας που δεν επαληθεύονται βλέποντας τη συνολική εικόνα. Η περίοδος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ευνοϊκή για να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα και αυτό μας επιβάλλει να αντιδρούμε και να μην τα ανεχόμαστε όμως πρέπει να αναδεικνύουμε την «άλλη» πλευρά, την άλλη προσέγγιση της αλληλεγγύης, στη συλλογικότητας, της ανθρωπιάς, του αγώνα, αλλά είναι λάθος να ταμπουρωθούμε και να απευθυνόμαστε επιθετικά απέναντι σε μια κοινωνία «διαβρωμένη» και φασιστική.

Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση του ΖΑΚ και στο πρόσωπό του, τη δικαίωση όλων των θυμάτων του ρατσισμού, του φασισμού, της ομοφοβίας του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» στηρίζουν και καλούν στην

Διαδήλωση και πορεία στη ΓΑΔΑ

Το Σάββατο 1/12/19 12μ.

Σημείο προσυγκέντρωσης : Αλεξάνδρας & Κηφισίας

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΚ

ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

126

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση