75 παιδιά στα αζήτητα

75 παιδιά στα αζήτητα

Παιδιά εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σύστημα πρόνοιας διαλυμένο. Περισσότερα από 75 στον αριθμό παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 16 χρόνων, ζουν σήμερα στις κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία.

Ελλείψει κατάλληλων δομών φιλοξενίας, κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν κλείσει μήνα και άλλα μέχρι και εξάμηνο στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Είναι παιδιά που μεταφέρθηκαν κατόπιν εισαγγελικής εντολής στα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας για προληπτικό έλεγχο είτε γιατί ήταν ασυνόδευτα ή εγκαταλειμμένα είτε γιατί ζούσαν σε δυσμενές ή κακοποιητικό, ακατάλληλο περιβάλλον από το οποίο έπρεπε να απομακρυνθούν.

Στάση εργασίας

«Για τα παιδιά αυτά», «για να μαθευτεί η ιστορία τους» και «να γίνει κάτι», γιατροί και εργαζόμενοι των παιδιατρικών νοσοκομείων πραγματοποίησαν χθες τρίωρη στάση εργασίας-παράσταση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Παρόλο που ο προληπτικός έλεγχος ολοκληρώνεται εντός 2-3 ημερών, τα παιδιά παραμένουν επί μακρόν στις κλινικές των νοσοκομείων, γεγονός που συνιστά μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης για τα ίδια τα παιδιά, που διαβιούν χωρίς την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Σεμερτζιάν, μέλος της επιτροπής ειδικευόμενων γιατρών της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία».

Τα παιδιά αυτά -μοιρασμένα προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα- δεν έχουν συνοδούς όπως τα υπόλοιπα που περνούν τις πύλες των παιδιατρικών νοσοκομείων, λέει. Και οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν, αλλά ούτε έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να τους παρέχουν την περαιτέρω φροντίδα που χρειάζονται. Ακόμη, καταλαμβάνουν ιατρικές κλίνες που κάποια άλλα παιδιά χρειάζονται λόγω προβλημάτων υγείας.

Κενό νόμου

Οι γιατροί αναδεικνύουν ότι οι περιπτώσεις των παιδιών που ξεχνιούνται στα νοσοκομεία παίδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Παιδιά υγιή, που το σύστημα δεν βρίσκει κατάλληλη δομή να τα φιλοξενήσει. Ενα σύστημα που δουλεύει μέχρι ενός σημείου -εισαγγελική εντολή, νοσοκομείο παίδων- και μετά σκαλώνει.

Οι διοικήσεις ψάχνουν να βρουν δομή, αλλά μάταια. «Κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί ίδρυμα φιλοξενίας για άτομα που δεν χρήζουν ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας», λένε οι γιατροί.

Θλιβερή πραγματικότητα, την οποία γνωρίζουν οι ιθύνοντες των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αποτελεί το κενό νόμου στο οποίο «πέφτουν» τα παιδιά αυτά.

Ουσιαστικά πρόκειται για παιδιά στα αζήτητα. Δεν υπάρχει κανείς να τα αναζητήσει, δεν υπάρχουν διαθέσιμες δομές φιλοξενίας για να τα υποδεχθούν κι έτσι καταλήγουν να μένουν επ’ αόριστον στα νοσοκομεία. Είναι απαραίτητο τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην εξεύρεση λύσης.

Περιστατικά βίας

Οι γιατροί μιλούν για πύκνωση των περιστατικών βίας στον χώρο του νοσοκομείου, αναφερόμενοι στις συμπεριφορές που αναπτύσσουν τα ιδρυματοποιημένα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουν το παράδειγμα δύο αδελφών που νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πανεπιστημιακή κλινική και το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης επιτέθηκαν κατ’ εξακολούθηση φραστικά και σωματικά κατά των νοσηλευτών και των ειδικευομένων της κλινικής.

«Θεωρούμε την κατάσταση απαράδεκτη από κάθε άποψη», λέει ο Σ. Σεμερτζιάν. Οι γιατροί κάνουν έκκληση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους εισαγγελείς Ανηλίκων, τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν υπεύθυνα δράση με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονικό ορίζοντα. Και ζητούν να ανοίξουν όλες οι προνοιακές δομές που έχουν κλείσει, να προσληφθεί προσωπικό στα κρατικά ιδρύματα πρόνοιας για την προστασία του παιδιού, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα αυτά τα παιδιά, να μπει τέλος στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

 

736

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση