Απόφαση συνέλευσης Δεκέμβρη της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”

Απόφαση συνέλευσης Δεκέμβρη της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”

Την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, έγινε στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνέλευση της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό” με συμμετοχή μελών της Κίνησης από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Την συνέλευση απασχόλησε η κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι ακροδεξιές – φασιστικές προκλήσεις στην Ευρώπη με στόχο κυρίως τους πρόσφυγες και την επιχειρούμενη αναζωπύρωση της ακροδεξιάς δυναμικής στην Ελλάδα με άξονα κυρίως τον εθνικισμό (π.χ. εθνικιστικές καταλήψεις στα σχολεία). Επίσης επιχειρήθηκε μια εκτίμηση των κρουσμάτων δολοφονικών επιθέσεων σε μια σειρά περιπτώσεις που έχουν κοινά στοιχεία αλλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (δολοφονίες Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα, Πετρίτ στη Λευκίμη και Ελένης στη Ρόδο). Κοινή εκτίμηση των παρευρισκόμενων ήταν πως η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την επιχείρηση μιας συνολικής συντηρητικής στροφής από τα πάνω (Ρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο, κυβερνητικές πολιτικές ευθύνες και ανοχή/συμμετοχή των δυνάμεων καταστολής, εμπλοκή μεγάλων ΜΜΕ). Παρ’ όλα αυτά δεν έχει εμπεδωθεί ένα είδος κλίματος κοινωνικού κανιβαλισμού ή “φασιστικοποίησης” με αποδοχή μιας αντιδραστικής αντιμετώπισης από την πλειοψηφία της κοινωνίας, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, έως τις γενικευμένες αντιδράσεις στην Ελλάδα στην περίπτωση της δολοφονίας του Ζακ και της Ελένης, τις αντιφασιστικές μαθητικές κινητοποιήσεις, τις πορείες του Πολυτεχνείου κ.λ.π. Σε ένα βαθμό η δυναμική αυτή εκφράστηκε και σε μια σειρά από εκδηλώσεις τοπικών ομάδων της ΚΑΡ που έγιναν στα τέλη Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη σε γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, με πιο επιτυχημένες όσες είχαν οργανωθεί/προγραμματιστεί καλύτερα από τα μέλη της ΚΑΡ. Επίσης διαπστώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης μεταξύ των αγωνιστών-τριών του κινήματος αλλά και των μελών της ΚΑΡ την περίοδο που έρχεται ώστε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι με επιχειρήματα και απαντήσεις την ερχόμενη περίοδο. Στη συνέλευση αποφασίστηκαν οι κεντρικές δράσεις της ΚΑΡ για το επόμενο διάστημα έως το καλοκαίρι του 2019. Αυτές θα είναι:

Η αντιφασιστική διαδήλωση στις 2 Φλεβάρη 2019 στην Αθήνα (επέτειος Ιμίων)
Οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και διεθνώς γύρω από την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη 2019)
Η φετεινή πρωτομαγιά
Τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας στα τέλη Ιούνη – αρχές Ιούλη

Επίσης αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της 13ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” για τις αρχές Ιούνη 2019 (διερεύνηση διαθέσιμων χώρων, κ.λ.π.).

Το νέο περιοδικό της Κίνησης θα εκδοθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει η Συντακτική Ομάδα του περιοδικού της ΚΑΡ.

Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μετά τις γιορτές, έναν κύκλο ανοιχτών εκδηλώσεων/σεμιναρίων για τους επόμενους μήνες με κεντρικούς άξονες την οικονομική κρίση του συστήματος που παράγει φασισμό και ρατσισμό, την ιστορική διαδρομή και τις αιτίες της ρατσιστικής ιδεολογίας, τη σχέση του φασισμού με τις επιλογές του συστήματος και την ιστορική διαδρομή ανάπτυξης και ήττας φασιστικών κινημάτων κ.λ.π.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι ομάδες της ΚΑΡ θα συνεδριάσουν για τη διαμόρφωση του τοπικού προγραμματισμού τους εν’ όψει τόσο των κεντρικών όσο και τοπικών δράσεων. Επίσης θα συνεχίσουμε την καμπάνια διακίνησης του ημερολογίου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, απαραίτητη – μεταξύ άλλων – για την κάλυψη των αυξημένων πλέον εξόδων του νέου κοινού χώρου των ΚΣΜ και ΚΑΡ στο Μεταξουργείο.

242

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση