Πίσω 50 χρόνια με νέο ορισμό της οικογενειακής βίας στις ΗΠΑ

Πίσω 50 χρόνια με νέο ορισμό της οικογενειακής βίας στις ΗΠΑ

Σημαντικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει τον ορισμό της οικογενειακής βίας και της σεξουαλικής επίθεσης. Από τον περασμένο Απρίλιο -αν και το γεγονός αποκαλύφθηκε αυτές τις ημέρες- σύμφωνα με τον νέο ορισμό που υιοθέτησε -χωρίς να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις- το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οικογενειακή βία μπορεί να θεωρηθεί μόνο ό,τι προκαλεί σωματική βλάβη.

Όπως έγινε γνωστό, άλλες μορφές βίας, όπως η ψυχολογική, ο καταναγκαστικός έλεγχος και η συναισθηματική χειραγώγηση δεν θεωρούνται πλέον μορφές οικογενειακής βίας. Όσον αφορά τις σεξουαλικές επιθέσεις, για να χαρακτηριστεί ένα γεγονός ως τέτοιο πρέπει να εμπεριέχει οπωσδήποτε σωματική βία.

Ο νέος ορισμός της διοίκησης Τραμπ αναφέρει ότι «σεξουαλική βία σημαίνει κάθε σεξουαλική πράξη που δεν εμπεριέχει συναίνεση, όπως αυτή περιγράφεται στο ομοσπονδιακό, εθιμικό και πολιτειακό δίκαιο, ακόμη και όταν το θύμα δεν έχει την ικανότητα να εκφράσει συναίνεση».

Ο προηγούμενος ορισμός, που είχε εγκριθεί από τη διοίκηση Ομπάμα και είχε γίνει δεκτός και από τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως σεξουαλικά βία οριζόταν «κάθε μορφή σεξουαλικής ή συμπεριφοράς που συμβαίνει χωρίς τη συναίνεση του αποδέκτη της. Στον ορισμό της σεξουαλικής επίθεσης εντάσσονται σεξουαλικές συμπεριφορές όπως η διά της βίας σεξουαλική επαφή, ο διά της βίας σοδομισμός, η κακοποίηση παιδιών, η αιμομιξία, η θωπεία και η απόπειρα βιασμού».

Η αλλαγή του ορισμού της οικογενειακής και σεξουαλικής βίας αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τα θύματα της βίας που βασίζεται στο φύλο, τα οποία δεν θα μπορούν να προσφύγουν κατά των συζύγων, ερωτικών συντρόφων ή γονέων που έχουν ασκήσει βία εις βάρος τους και η οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί με πληγές στο σώμα ή συνέπειες για την ψυχική υγεία τους.

Σύμφωνα με τη Χόλι Τέιλορ-Νταν, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουόρσεστερ, στη Βρετανία, ειδική σε θέματα οικογενειακής και σεξουαλικής βίας, που έχει εργαστεί και στην αστυνομία με αυτή την ιδιότητα, η αλλαγή αυτή συνιστά πισωγύρισμα τουλάχιστον 50 χρόνων.

«Είναι τρομακτικό πόσο “ήσυχα” πέρασε η αλλαγή αυτή», είπε και τόνισε: «Δουλέψαμε τόσο σκληρά από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 για να καταλάβει ο κόσμο ότι υπάρχει βία που δεν έχει σωματικά χαρακτηριστικά. Αλλάζοντας τον ορισμό της βίας σε μόνο σωματική, υποτιμούμε αυτό που είναι πραγματικά η οικογενειακή βία».

«Τα θύματα δεν θα ζητούν βοήθεια, δεν θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες, ενώ θα καταπίπτουν οι διώξεις για σεξουαλικά εγκλήματα επειδή ο ορισμός τους περιορίζεται στις πιο σοβαρές μορφές τους», συμπλήρωσε.

«Όλος ο κόσμος παίρνει παράδειγμα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για θέματα σαν αυτά και εμείς κάναμε ένα βήμα πίσω. Αν η Αμερική κάνει κάτι τέτοιο, τότε τι πρέπει να δούμε στον υπόλοιπο κόσμο;», αναρωτήθηκε.

Ωστόσο, πέρα από το «κακό παράδειγμα» για τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η οπισθοχώρηση για τα δικαιώματα γυναικών και παιδιών στη Μεγάλη Αμερική του Τραμπ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης Safe Lives (Ασφαλείς Ζωές), με έδρα τη Βρετανία, Σούζαν Τζέικομπ, «όπου και αν ζεις, αν έχεις υποστεί οικογενειακή βία, ή αν έχει γνωρίσει γυναίκες και παιδιά που την υπέστησαν, τότε ξέρεις καλά ότι η σωματική βία δεν είναι ποτέ η πλήρης εικόνα. Συνυπάρχει με την ψυχολογική και συναισθηματική βία, από τις οποίες τα θύματα αργούν πολύ περισσότερο να ανακάμψουν απ’ ό,τι συμβαίνει με τη σωματική βία».

Σύμφωνα με την οργάνωση Women’s Aid η οικογενειακή βία είναι «έγκλημα σχετιζόμενο με το φύλο», διότι αν και υπάρχουν και άνδρες που υφίστανται βία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τα ποσοστά των γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με επαναλαμβανόμενα περιστατικά σοβαρής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας είναι συντριπτικά περισσότερα.

Από την πλευρά της η Νάταλι Νανάσι, διευθύντρια του Νομικού Κέντρου για τα Θύματα της Βίας κατά των Γυναικών «Elmo B Hunter» και συνεργάτιδα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη αυτή, που ακόμη δεν έχει πάρει νομική μορφή, καθώς δεν έχει ενταχθεί σε νόμους «αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ευρεία τάση της διακυβέρνησης Τραμπ και του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ να υποτιμούν και να υποβαθμίζουν τις γυναίκες».

Όπως τονίζει, μεταξύ των άλλων συνεπειών της πολιτικής που προωθείται από την αμερικανική κυβέρνηση θα είναι η μείωση κρατικών πόρων προς τις δομές προστασίας θυμάτων οικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, ενώ πολλά από αυτά τα πρόσωπα θα πάψουν να θεωρούνται θύματα κακοποίησης.

Και όλα αυτά σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, περίπου 43,5 εκατομμύρια γυναίκες έχουν πέσει θύματα «ψυχολογικής επίθεσης» από σύντροφο ή σύζυγο, ενώ περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονούνται είναι θύματα οικογενειακής βίας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη και των Έλεγχο Ασθενειών.

Πηγή: The Independent

μέσω efsyn.gr

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα
86

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση