Μήνυση για ηλεκτρονικό μήνυμα

Μήνυση για ηλεκτρονικό μήνυμα

Εκδικάζεται την Παρασκευή στην Ευελπίδων η απόπειρα να εξαναγκαστούν σε σιωπή από πρώην συνήγορο της χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια τόσο η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου όσο και η συνέλευση εργαζομένων στα ΜΜΕ «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ».

Πρόκειται για την υπόθεση της μήνυσης που κατέθεσε ο δικηγόρος Αγγελος Αγγελέτος, όταν ακόμα ήταν δικηγόρος της Χρυσής Αυγής, εναντίον της δημοσιογράφου για δυσφήμηση μέσω του ηλεκτρονικού Τύπου, απρόκλητη εξύβριση και ηθική αυτουργία σε δυσφήμηση, κατηγορία την οποία αποδίδει και στο σωματείο.

Η Ελένη Ηλιοπούλου διαχειρίζεται τον ενημερωτικό ιστότοπο zoosos.gr, ο οποίος καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σε βάρος των ζώων και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με σωματεία, μέλη της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).

Η υπόθεση ξεκινά στις 13/7/2014 όταν η δημοσιογράφος έστειλε ένα μέιλ σε κλειστό ηλεκτρονικό γκρουπ, στο οποίο μετέχουν μέλη της συγκεκριμένης ομοσπονδίας.

Επρόκειτο για ενημερωτικό μέιλ στο οποίο δηλωνόταν πως ο Αγγελος Αγγελέτος, πρόεδρος του σωματείου Ζωοφιλική Οικολογική Ενωση Ελλάδος, είχε αναλάβει και την υπεράσπιση της Ζαρούλια στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η Ελένη Ηλιοπούλου γράφοντας το αυτονόητο σχολίασε για τον Αγγ. Αγγελέτο ότι εφόσον είναι συνήγορος της συζύγου του Μιχαλολιάκου, είναι «άρα άνθρωπος εμπιστοσύνης των νεοναζί στη χώρα μας».

Η ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία, η οποία ανταλλάχτηκε σε κλειστό κύκλο, τελικά διέρρευσε και ο Αγγελέτος έστειλε μέιλ προς τη δημοσιογράφο γράφοντας: «Να φροντίσεις να βρεις δικηγόρο του κόμματός σου. Θα τον χρειαστείς, στο υπόσχομαι…».

Ερωτήματα

Ακολούθησε δημοσιοποίηση της επιστολής για λόγους αυτοπροστασίας από την Ηλιοπούλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Σχολίασε ακόμη ότι «για να του εμπιστεύονται οι φασίστες την υπεράσπιση της κυρίας του αρχηγού τους κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Φιλοζωία όμως και ναζισμός δεν πάνε πακέτο!»

Ομως, όπως υπογραμμίστηκε και σε σχετική εκδήλωση της προηγούμενης Παρασκευής της συνέλευσης «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ», πολλά ερωτήματα προκαλεί και η στάση του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος, αντί να στείλει στο αρχείο την άσκηση εκφοβισμού και ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης, αντιθέτως έδωσε παραγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ανοίξει όχι μόνο τον προσωπικό λογαριασμό της Ηλιοπούλου στο facebook και του φιλοζωικού zoosos.gr αλλά, και πάλι καθ’ υπόδειξιν του Αγγ. Αγγελέτου, να ανοίξει το μπλογκ της συνέλευσης katalipsiesiea.blogspot.com.

Η Δίωξη προχώρησε στο «άνοιγμα» του www.zoosos.gr. αποκαλύπτοντας τα προσωπικά στοιχεία της Ηλιοπούλου με την αγαστή συνεργασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ενώ η ιδιωτική Forthnet αρνήθηκε να κάνει το ίδιο).

Πάγια άρνηση

Τοίχο βρήκε η δίωξη ως προς το άνοιγμα του λογαριασμού στο facebook όσο και του μπλογκ της συνέλευσης εξαιτίας της πάγιας άρνηση των αμερικανικών αρχών (καθώς οι servers της Google, στην οποία ανήκει το blogspot, και του Facebook φιλοξενούνται στις ΗΠΑ) να παράσχουν στοιχεία και ηλεκτρονικά ίχνη μιας και η «πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης δεν θεωρείται κατά κανόνα αξιόποινη στο αμερικανικό δίκαιο, ως αντιβαίνουσα στις διατάξεις περί ελευθερίας του λόγου της Πρώτης Αναθεώρησης του Συντάγματος των ΗΠΑ» (η περίφημη «First Amendment»).

Ως προς τη δίκη της Παρασκευής (9.00 κτίριο Προκάτ, Ευελπίδων) εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο μηνυτής δικηγόρος Αγγελέτος, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά στον χώρο της «κομμουνιστικής Αριστεράς» και ισχυρίζεται ότι στην Ιταλία τού έχει αποδοθεί το προσωνύμιο «Conte Rosso» (Κόκκινος Κόμης), στη μηνυτήρια αναφορά του αποκαλύπτει ότι η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι οικογενειακή φίλη του.

Αρχικά μάλιστα επέλεξε να καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισής του τη νεοναζί πελάτισσα του, την οποία απέσυρε αργότερα για προφανείς λόγους.

Πηγή: efsyn.gr
104

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση