Το ύψος του φράχτη στη Θέουτα αυξάνει η Μαδρίτη

Το ύψος του φράχτη στη Θέουτα αυξάνει η Μαδρίτη

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αυξήσει το ύψος των διπλών συνοριακών φραχτών που χωρίζουν το Μαρόκο από τον ισπανικό -και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκό- θύλακα της Θέουτα, όπως γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες θα αρχίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα.

Το υπουργείο ανέφερε παράλληλα ότι τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή των φρακτών θα αντικατασταθούν από άλλο υλικό, που δεν θα προκαλούν τραυματισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει να αφαιρεθούν  τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, καθώς πολλοί μετανάστες τραυματίζονται στα χέρια και στα πόδια από προσπαθώντας να περάσουν .

«Το ύψος του φράκτη θα αυξηθεί κατά 30%, φτάνοντας τα δέκα μέτρα, εκεί όπου γίνονται οι περισσότερες είσοδοι» μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θέουτα.

Από την άλλη, «όλα τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα θα αντικατασταθούν από ένα στοιχείο (…) που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς να τραυματίζει, καθ’ όλο το μήκος του φράκτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σκοπός είναι «να έχουμε σύνορα πιο ασφαλή, πιο σύγχρονα, κι εφοδιασμένα με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα», εξήγησε το υπουργείο. Αυτό αφορά κυρίως συστήματα αναγνώρισης των χαρακτηριστικών των προσώπων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα και τη βελτίωση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης.

Κατά στοιχεία του υπουργείου 726 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Θέουτα και στη Μελίγια, όπου βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 13ης Φεβρουαρίου διά της χερσαίας οδού. Την ίδια περίοδο, άλλοι 4.889 μετανάστες έχουν φτάσει με πλεούμενα τις ισπανικές ακτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω efsyn.gr

68

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση