Γνωρίστε την πρώτη τρανς δικαστή στην Ινδία

Γνωρίστε την πρώτη τρανς δικαστή στην Ινδία

Η Joyita Mondal είναι πρώτη τρανς δικαστής στην Ινδία

Τα μάτια της είναι ζωγραφισμένα με kohl. Μακριά χρυσά σκουλαρίκια κρέμονται από τα αυτιά της και το περίπλοκο χρυσό περιδέραιο γύρω από τον λαιμό της ταιριάζει με το εντυπωσιακό μαύρο και χρυσό σάρι που φοράει. Μετά από χρόνια που ήταν αναγκασμένη να κρύβει την ταυτότητά της, η 29χρονη Joyita Mondal δεν φοβάται πια να ξεχωρίζει στο πλήθος.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πρόσφατα διορίστηκε δικαστής σε αστικό δικαστήριο στην Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, αλλά περισσότερο επειδή είναι το πρώτο τρανς άτομο στη χώρα που τo πέτυχε.

«Μου δίνει τεράστια ικανοποίηση να γνωρίζω ότι έχω σπάσει τα στερεότυπα που ισχύουν για το φύλο. Είναι επίσης πολύ ευχάριστο να βλέπω αυτούς που κάποτε με χλεύαζαν για το φύλο μου, να στέκονται τώρα απέναντί μου με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας να αποφασίσω για την υπόθεσή τους», λέει η Mondol.

Το A Lok Adalat, στο οποίο διορίστηκε η Mondal στις 8 Ιουλίου 2017, θεωρείται ένα αστικό δικαστήριο σύμφωνα με το Άρθρο 25 του Νόμου περί Νομικών Υπηρεσιών, του 1987, και οι διαδικασίες του θεωρούνται δικαστικές. Η Mondal υπάγεται στην κατηγορία των «αξιότιμων δικαστών», από την Επιτροπή Νομικών Υπηρεσιών της υπό-περιφέρειας του Islampur, της περιφέρειας Uttar Dinajpur στη Δυτική Βεγγάλη.

Η επιτυχία της είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι οι διακρίσεις και η άγνοια εξακολουθούν να απειλούν την επιβίωση των μελών της κοινότητας, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2014 υπέρ ενός «τρίτου φύλου», αναγνωρίζοντας και παρέχοντάς τους πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο για τα Τρανς Άτομα (Προστασία Δικαιωμάτων), του 2016, το οποίο επιδιώκει την απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη, εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Έχουν προταθεί τροποποιήσεις μετά από αντιρρήσεις σχετικά με διάφορες ρήτρες του νομοσχεδίου, από την κοινότητα και τους ακτιβιστές. Το αν θα γίνουν αποδεκτές αυτές ή όχι, θα γνωστοποιηθεί όταν τεθεί το νομοσχέδιο προς συζήτηση, κατά πάσα πιθανότητα στην χειμερινή Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το Δεκέμβριο.

Ο πληθυσμός της Ινδίας περιλαμβάνει περίπου πέντε εκατομμύρια τρανς άτομα, σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011. Ενώ αυτή η χαρτογράφηση, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη χώρα γι’ αυτήν την κοινότητα, θεωρήθηκε ως αναγνώριση του «τρίτου φύλου», οι LGBTΙ ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ο φόβος της παρενόχλησης και του στιγματισμού εμπόδισε πολλούς να αποκαλύψουν την ταυτότητα του φύλου τους, δεδομένου ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που συνηθίζουν να συνδέονται με το φύλο που τους έχει δοθεί κατά τη γέννηση.

Και για τη Mondal, το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Γεννημένη με αντρική καταχώριση φύλου σε μια παραδοσιακή οικογένεια Hindu στην Καλκούτα της Δυτικής Βεγγάλης, η Joyita αντιμετώπισε διακρίσεις, αντίσταση, ακόμη και απόρριψη, όταν αποφάσισε ότι δεν μπορούσε πλέον να ζήσει τη ζωή της ως άνδρας. Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε τη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου, για να γίνει γυναίκα, τον Ιούλιο του 2017, οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψή της.

«Μου άρεσε πολύ να ντύνομαι σαν κορίτσι και να παίζω με κούκλες. Αλλά ήμουν αγόρι και τα αγόρια δεν το κάνουν αυτό, ειδικά όταν είναι 10 ετών. Καθώς μεγάλωνα, ντυνόμουν σαν κορίτσι όταν έβγαινα έξω και άλλαζα πριν επιστρέψω σπίτι», αποκάλυψε η Mondal.

Όμως, αυτή η μυστική ζωή δεν ήταν αυτό που ήθελε. Όταν ένας ιδιαίτερος φίλος από το σχολείο αρρένων που πήγαινε, μετακόμισε από την Καλκούτα μετά την 10η τάξη, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο το 2009. «Δεν είπα στην οικογένειά μου ότι δεν μπορούσα να αντέξω τον λεκτικό εκφοβισμό από τα άλλα αγόρια στο σχολείο μου. Είπα απλώς στη μητέρα μου ότι είχα βρει δουλειά στη Dinajpur, μια γειτονική περιοχή και ήθελα να πάω εκεί. Της είπα ότι θα επέστρεφα σε δύο μήνες αν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, και συμφώνησε», είπε.

Αλλά η Mondal δεν επέστρεψε ποτέ. Εδώ, άρχισε να ντύνεται ανοιχτά σαν γυναίκα. Ακόμα και όταν εξασκούσε το επάγγελμά της ως hijra (η ονομασία των τρανς στην Ινδία) και πήγαινε σε γάμους ή επισκεπτόταν το σπίτι ενός νεογέννητου παρέχοντας υπηρεσίες όπως τραγούδι και χορό για να διώξει την κακή τύχη, είχε αρχίσει να εργάζεται για την ευημερία της τρανς κοινότητας.

Συνειδητοποιώντας ότι έπρεπε να μάθει περισσότερα για κυβερνητικά προγράμματα για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση έξω από την κοινότητα, η Modal συνέχισε τις σπουδές της μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ολοκληρώνοντας επίσης μια σειρά μαθημάτων νομικής.

Το 2010, ένα χρόνο μετά την προσθήκη της κατηγορίας «άλλο» επιπρόσθετα στο φύλο «άρρεν» και «θήλυ» από την εθνική Εκλογική Επιτροπή, ως προσδιορισμό ταυτότητας φύλου, προκειμένου να προτρέψουν τα τρανς άτομα να εγγραφούν για εκλογικές ταυτότητες, η Mondal ήταν το πρώτο τρανς άτομο στην Dinajpur που έλαβε εκλογική ταυτότητα σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης, ίδρυσε τον δικό της οργανισμό – την Κοινότητα Dinajpur Notun Alo – με σκοπό την προσέγγιση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων όπως των προσώπων που εργάζονται στο σεξ, επαίτες και θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ωστόσο, το 2011, η Mondal κατάλαβε ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα για να αλλάξει η νοοτροπία σχετικά με την τρανς κοινότητα, μετά από μια τραυματική νύχτα που πέρασε σε μια στάση λεωφορείου, αφού διώχθηκε από τα ξενοδοχεία λόγω της ταυτότητας του φύλου της.

«Ξεκίνησα συμβουλευτικές συνεδρίες με την ελπίδα να μειώσω το στίγμα προσκαλώντας συγγενείς και μέλη της οικογένειας τρανς ατόμων. Παρουσιάσαμε ταινίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα. Επιπλέον, ξεκίνησε η ευαισθητοποίηση των δασκάλων και των φοιτητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και κολέγια, ενώ πραγματοποιήθηκαν περφόρμανς και θέατρο του δρόμου σε στάσεις λεωφορείων και άλλους δημόσιους χώρους», λέει η Mondal.

Σήμερα, θεωρεί το διορισμό της ως δικαστή ένα τεράστιο βήμα για την τρανς κοινότητα, καθώς και μια τεράστια ευκαιρία να επαναλάβει ότι είναι ίσοι πολίτες της χώρας και γι’ αυτό αξίζουν τον ίδιο σεβασμό, αξιοπρέπεια και αποδοχή όπως και ο καθένας.

Πηγή: gnoriste-tin-proti-trans-dikasti-stin-india

 

 

462

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση