Αποτράπηκε και τρίτη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

Αποτράπηκε και τρίτη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές πρόλαβαν την τρίτη επίθεση καθώς συνέλαβαν τον δράστη 21 λεπτά μετά τη διπλή επίθεση στα τεμένη του Κράιστσερτς

Τρίτη επίθεση επρόκειτο να κάνει ο νεοναζί δράστης της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τις αρχές. Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 50 νεκρών ενώ έγιναν και οι πρώτες κηδείες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας στη χώρα του Ειρηνικού, Μάικ Μπους, τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας δείχνουν ότι ο δράστης της επίθεσης στα δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς ήταν έτοιμος να κάνει ακόμη μία επίθεση, ότι οι αρχές γνωρίζουν ποιος ήταν ο επόμενο στόχος, αλλά δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα επιπλέον στοιχεία έως ότου ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.

Βέβαια, στο μανιφέστο του ο Μπρέντον Τάραντ είχε προαναγγείλει ότι θα πήγαινε στα τεμένη του Κράιστσερτς, του Λίνγουντ και στο Ασμπάρτον, αν προλάβαινε.

Όπως είπε ο αρχηγός της Αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν 21 λεπτά μετά την επίθεση. Επίσης ανακοίνωσε ότι στις έρευνες συμμετέχουν πράκτορες του FBI, που έφτασαν στη χώρα.

Οι πρώτες κηδείες

Η αστυνομία έδωσε στο μεταξύ στη δημοσιότητα τον επίσημο κατάλογο με τα πέντε πρώτα ονόματα των νεκρών της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ όπως ανακοινώθηκε 21 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί και οι σοροί τους δόθηκαν στις οικογένειές τους. Μεταξύ αυτών ένα αγοράκι 3 ετών.

Επίσης έγιναν οι πρώτες δύο κηδείες θυμάτων, ενός εφήβου 15 ετών και ενός 44χρονου άνδρα.

Οι πρώτες κηδείες θυμάτων της διπλή ναζιστικής επίθεσης

AP Photo/Mark Baker

Οι αρχές δημιούργησαν έναν ειδικό χώρο για τα θύματα της διπλής επίθεσης στο κοιμητήριο του Κράστσερτς, στο τμήμα όπου ενταφιάζονται οι μουσουλμάνοι πολίτες.

Μήνυμα στον Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αυστραλίας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για αντι-ισλαμισμό την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ερντογάν, επίσης στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης, δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Τάραντ, δράστη του μακελειού, να πληρώσει, αν δεν το κάνει η Νέα Ζηλανδία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σφαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης «συνωμοσίας» εναντίον της χώρας του και ένδειξη του αντιμουσουλμανικού αισθήματος που εξαπλώνεται.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αποσύρει τις δημόσιες δηλώσεις του που έγιναν -με αφορμή την επίθεση κατά των τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η συμμετοχή των δύο χωρών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στην εκστρατείας της Καλλίπολης ήταν αποτέλεσμα αντι-ισλαμισμού.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας προειδοποίησε μάλιστα ότι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποσύρει τη δήλωση αυτή, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», ενώ κάλεσε και τον Τούρκο πρέσβη στην Καμπέρα για να ζητήσει εξηγήσεις.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς θα μεταβεί στην Τουρκία για να «αντιμετωπίσει» τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις αυτές και θα ζητήσει άμεσες εξηγήσεις.

«Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει τις δηλώσεις αυτές στην Τουρκία», τόνισε. «Θα πάει εκεί για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, πρόσωπο με πρόσωπο».

Ακόμη μία σύλληψη

Ο εισαγγελέας του Κράιστσερς διέταξε την προφυλάκιση ενός άνδρα, έως ότιου δικαστεί, διότι διακίνησε μέσω διαδικτύου το βίντεο της διπλής επίθεσης που μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση ο νεοναζί δράστης της επίθεσης. Ο 44χρονος άνδρας είναι αντιμέτωπος με μια σειρά από κατηγορίες η κάθε μία από τις οποίες επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

174

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση