Paul Klee: Ο Γερμανός ζωγράφος που εναντιώθηκε στον Ναζισμό

Paul Klee: Ο Γερμανός ζωγράφος που εναντιώθηκε στον Ναζισμό

«Όσο πιο τρομακτικός γίνεται ο κόσμος, τόσο η τέχνη γίνεται πιο αφηρημένη. Ενώ ένας ειρηνικός κόσμος παράγει ρεαλιστική τέχνη.»

Εξπρεσιονισμός, κυβισμός, σουρεαλισμός είναι κάποιες απ τις κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο έργο του Klee. Ανάμεσα στα 9000 και κάτι παραπάνω έργα του, περιλαμβάνονται υδατογραφίες, χαρακτικά και σχέδια.

«Θα είχα παρατήσει το σχολείο ευχαρίστως ένα χρόνο πριν αποφοιτήσω αλλά έμεινα για χάρη των γονιών μου. Δεν ήθελα να κάνω τίποτε άλλο παρά να ζωγραφίζω και να γράφω, ότι δηλαδή μου είχαν απαγορεύσει.»

Η ιδέα του Α παγκοσμίου πολέμου, τον βρίσκει θετικό. Πιστεύει  πως «Η εθνική ανάταση θα μας εξασφαλίσει ξανά τα μέσα (το χρήμα και την εύνοια από τους προστάτες των τεχνών), που έχουμε τόσο στερηθεί τα τελευταία χρόνια». Γρήγορα καταλαβαίνει πως κάνει λάθος. Κρίνεται στρατεύσιμος και χάνει 2 φίλους του στο μέτωπο. Αυτό τον ταρακουνά. Αναθεωρεί. Αποστρέφεται. Γεννά το “Death for the idea”

death_for_the_idea_1915

1921: Διδάσκει για 10 χρόνια στη σχολή Bauhaus και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ.

1933: Με την άνοδο του ναζισμού διαγράφεται από την Ακαδημία, σύμφωνα με νόμο που αποκλείει  από τις δημόσιες υπηρεσίες και θέσεις όσους δεν ανήκουν στην Άρια Φυλή. Απαντά με την προσωπογραφία του Von der Liste gestrichen (Βλέπε το τεράστιο Χ στο πάνω μέρος)

klee2

Ο Klee αναγκάζεται να μεταναστεύσει στην Ελβετία, τη χώρα που γεννήθηκε, επειδή οι ​​Ναζί θεωρούν την τέχνη του εκφυλισμένη και υπάρχουν φήμες πως είναι Εβραίος. Ως μέρος της προσπάθειας του Χίτλερ να απαλλάξει τη χώρα του από την «εκφυλισμένη τέχνη» πολλοί εξέχοντες καλλιτέχνες, είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα (ο Max Beckmann και ο Max Ernst, για παράδειγμα) ή παγιδεύονται σε εσωτερική εξορία (όπως ο Otto Dix).

Gezeichneter: Γραμμές σε σχήμα σβάστικας, τεντωμένες σαν ουλές κατά μήκος ενός προσώπου που μοιάζει με παιδική απόδοση. Ένα πρόσωπο φανερά επηρεασμένο απ την ασθένειά του.

gezeichneter

1937: Συνεχίζει να θίγει την απανθρωπιά της ναζιστικής Γερμανίας όχι με κοινές παρανοήσεις, αλλά δίνοντας την ψευδαίσθηση της χαράς. Ζωγραφίζει το Viaducts Break Ranks, το οποίο θεωρείται ιστορικό έργο και υψίστης σημασίας για τη συμβολή του στον αγώνα κατά του φασισμού. Παράλληλα την ίδια εποχή το ναζιστικό καθεστώς διοργανώνει την έκθεση «Παρακμιακής Τέχνης», η οποία συμπεριλαμβάνει αυτό και άλλα πολλά έργα του Klee.

Paul_Klee_Viaducts_Break_Ranks

1939: Συμπληρώνει 5 χρόνια συνεχούς διαμονής στην Ελβετία και υποβάλει αίτηση για να αποκτήσει ελβετική υπηκοότητα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγο των πολιτισμικών και πολιτικών προεκτάσεων του έργου του, η αίτηση γίνεται δεκτή.

O Klee πεθαίνει έναν χρόνο αργότερα, πιθανώς όπως θα ήθελε, ως Ελβετός.

Δεν περιορίζομαι στο εδώ και τώρα, ανήκω τόσο στους νεκρούς όσο και στους αγέννητους. Πιο κοντά στην καρδιά της δημιουργίας από τους περισσότερους, όχι όμως και αρκετά κοντά ακόμη.

Το έργο του:

the_signatories_to_the_window_the_artist_at_the_wi

paul_klee_motiv_aus_hammamet

hammamet_with_mosque_1914_1_

remembrance_of_a_garden_1914_1_

swamp_legend_1919_1_

before_the_snow_1920_1_

destroyed_place_1920_1_

bird_wandering_off_1921_1_

klee_yb

siblings_1930_1_

still_life_with_dove_1931_1_

the_messenger_of_autumn_1922_1_

a_kind_of_cat_1937_1_

harbour_with_sailing_ships_1937_1_

head_of_a_child_1939_1_

clouds_over_bor_1940_1_

 πηγή:luben.tv
535

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση