Προς μία νέα Ειδομένη;

Προς μία νέα Ειδομένη;

Από το ρεπορτάζ του artinews.gr

Ένταση επικρατεί από χθες έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν άτυπο καταυλισμό. Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίνονται σε κάλεσμα από τα social media, να κατευθυνθούν στην Ειδομένη για να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη, καθώς πολλοί έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο των συνόρων το 2016.

Χθες η αστυνομία τους επιτέθηκε με χρήση κρότου λάμψης. Έγινε μια σύλληψη και μια προσαγωγή.

Στη συνέχεια τα πνεύματα ηρέμησαν και περί τις 11 το βράδυ στο χώρο επικρατούσε ηρεμία με τους πρόσφυγες να έχουν στήσει αντίσκηνα και να έχουν ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν.

Πρόσφυγες ανέφεραν ότι ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα μέσω των social media να μεταβούν στα σύνορα.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Στέλλα Νάνου, δήλωσε: «Με αφορμή την ενημέρωση που κυκλοφορεί εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθώς μέρα με τη μέρα η φημολογία δυνάμωνε εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους των παράτυπων μετακινήσεων και διαψεύδουμε τη σχετική φημολογία».

Μέχρι εκείνη την ώρα έξω απ’ τη δομή των Διαβατών βρίσκονταν περίπου 700 πρόσφυγες. Κάποιοι αποχώρησαν απ’ τη συγκεκριμένη δομή, ενώ άλλοι έφτασαν από δομές της Αθήνας, της Λάρισας, το Πλατύ, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και τα Γιάννενα. Η εικόνα είναι ότι συνεχώς φτάνει κόσμος και στόχος τους είναι να ξεκινήσουν μια μαζική κινητοποίηση με κατεύθυνση τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση