Πώς εξηγούνται οι ρατσιστικές δηλώσεις Σοφιανού;

Πώς εξηγούνται οι ρατσιστικές δηλώσεις Σοφιανού;

Σε συγκέντρωση κατοίκων στον Σταθμό Λαρίσης ο Νίκος Σοφιανός, από τους κεντρικούς εκπροσώπους του ΚΚΕ, επέλεξε να επιτεθεί στις 9 Μαΐου σε πρόσφυγες και μετανάστες, με δηλώσεις που δύσκολα ξεχωρίζουν από αντίστοιχες της Ακροδεξιάς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕφΣΥΝ απέδωσε αποκλειστικά στους μετανάστες την εγκληματικότητα (η πιο χαρακτηριστική ρατσιστική κραυγή του ήταν «Μια συμμορία Βορειοαφρικανών  λυμαίνεται το κέντρο»!) , ενώ απαίτησε την κατασταλτική επέμβαση της αστυνομίας απέναντι σε καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε εδώ ότι για την εγκληματικότητα δεν ευθύνονται οι μετανάστες αλλά ο καπιταλισμός, ότι η Αριστερά οφείλει να καλλιεργήσει την ταξική ενότητα μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργατών ή ότι η Αστυνομία είναι ένοπλο σώμα του αστικού κράτους και οφείλουμε να είμαστε πάντα απέναντί της, πολύ περισσότερο δεν επιτρέπεται να την καλούμε για να καταστείλει με τη βία τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να σημειώσουμε ακόμα ένα περιστατικό που θυμίζει πόσο συντηρητικό είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη βάση της επιδίωξης να προσεταιριστεί πιο «μετριοπαθή» εκλογικά ακροατήρια.

Είναι πάγια τακτική των ρεφορμιστικών κομμάτων να επιδιώκουν να «πλατύνουν» την κοινοβουλευτική επιρροή τους στρίβοντας δεξιά- εδώ ο πάλαι ποτέ ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει μαθήματα στην πρόσφατη ιστορία. Στην πραγματικότητα το ζήτημα δεν αφορά ούτε την –υποτιθέμενη- αύξηση της εκλογικής επιρροής ούτε κάποια  «λάθη»-πρόκειται για επίδειξη «υπευθυνότητας» απέναντι στην αστική τάξη. Το ΚΚΕ έχει προσφέρει αρκετά τέτοια δείγματα κατά καιρούς, με την «υπεύθυνη» στάση του από τις φοιτητικές καταλήψεις του 2006-7 μέχρι την εξέγερση της νεολαίας το 2008 και από τις πλατείες του 2011 μέχρι το δημοψήφισμα του 2015.

Όμως η ιστορία διδάσκει πως τέτοια «ανοίγματα» που θυσιάζουν την ταξική ενότητα με τη δικαιολογία ότι θα κερδίσουν ψήφους πληρώνεται ακριβά. Με τέτοιου είδους δεξιές στροφές, «λάθη» και τακτικισμούς αφενός αμβλύνεται η συνείδηση της εργατικής τάξης και ποτίζεται με «αυτοσυγκράτηση», κοινοβουλευτικές αυταπάτες και συντηρητικές ιδέες και αφετέρου αργά ή γρήγορα ο κόσμος δεν κερδίζεται από την Αριστερά αλλά από τους αυθεντικούς εκφραστές των συντηρητικών απόψεων, δηλαδή τα αστικά κόμματα.

Πολύ πιθανό δε, το ΚΚΕ να αισθάνεται πιο απελευθερωμένο πλέον να πραγματοποιεί τέτοιες στροφές, αφού δεν νιώθει ούτε την πίεση των κοινωνικών αγώνων (που βρίσκονται σε ύφεση) ούτε κάποια κοινοβουλευτική πίεση από τα αριστερά όπως παλιότερα. Ίσως γι αυτό πληθαίνουν τέτοια δείγματα γραφής τελευταία, όπως τα συλλαλητήρια μαζί με ξενοφοβικές-αντιπροσφυγικές δυνάμεις (στη Λέσβο και στη Χίο) ή η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τα δεξιά για το Μακεδονικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ο κ.Σοφιανός τελικά δεν ενισχύει τις απόψεις για τον κομμουνισμό που υποτίθεται ότι πρεσβεύει, αλλά τη ρατσιστική ατζέντα και τη συντηρητική δεξιά και ακροδεξιά ρητορεία περί νόμου και τάξης. Δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο ή ότι ταυτίζεται με τους ακροδεξιούς, αλλά τέτοιες απαράδεκτες απόψεις αφήνουν εκτεθειμένο τμήμα των αγωνιστών της Αριστεράς στην ξενοφοβία και τις λογικές της «ασφάλειας» που προωθούν οι ταξικοί αντίπαλοι.

Τέτοιες απόψεις δένουν αρμονικά με την «αυτοσυγκράτηση» που συνηθίζει να δείχνει το κόμμα στην ταξική πάλη (ιδιαίτερα τις μεγάλες -κι επικίνδυνες για το σύστημα- ταξικές μάχες) και τελικά αποδεικνύουν ότι καθόλου δεν έχει ξεμπερδέψει με τη σταλινική διαταξική στρατηγική των σταδίων- όσο κι αν καμώνεται για αντίθετο. Βεβαίως, εμείς γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει μετατραπεί σε κόμμα ταξικής συνεργασίας εδώ και δεκαετίες και δεν το απασχολούν τέτοιοι προβληματισμοί. Καιρός είναι όμως να αρχίσει να το συνειδητοποιεί και ο απλός κόσμος και η μαχόμενη βάση του ΚΚΕ.

Τέλος, προσυπογράφουμε τη δήλωση της Ντίνας Ρέππα, εκπροσώπου της δημοτικής κίνησης  «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», που έσωσε την τιμή της Αριστεράς στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, κλείνοντας την ομιλία της ως εξής: «Ένα μόνο κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί, τα γραφεία της μιας και μόνης εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή, που είναι η Χρυσή Αυγή».

Πηγή: https://www.redtopia.gr

541

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση