Δημοσιογράφος στο εδώλιο για ένα βίντεο

Δημοσιογράφος στο εδώλιο για ένα βίντεο

Update: Η δίκη αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου 2019 λόγω μη προσέλευσης δύο εκ των τριών βασικών μαρτύρων και παθόντων.


Μια δίκη που θυμίζει άλλες εποχές, όταν στο εδώλιο κάθονταν τα… πολιτικά φρονήματα, θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου ο δημοσιογράφος Χρήστος Μπαϊραμίδης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα επειδή τράβηξε βίντεο, διάρκειας 21 δευτερολέπτων, με ξυλοδαρμό χρυσαυγίτη.

Ηταν 29 Ιουνίου 2013 όταν ο συνιδρυτής του omnia tv κάλυπτε πορεία αλληλεγγύης για τον Κ. Σακκά στο Μοναστηράκι και άκουσε φασαρία από παρακείμενο κατάστημα.

«Κατευθύνθηκα στο σημείο και είδα ένα άτομο με ξυρισμένο κεφάλι και μπλούζα με αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά να ξυλοκοπείται από κάποια άτομα. Εγραψα ένα βίντεο 21 δευτερολέπτων που δημοσιεύτηκε στο omnia tv. Αργότερα έμαθα ότι είχε συμβεί και άλλο περιστατικό στο οποίο ξυλοκοπήθηκαν δύο άτομα αλλά δεν ήμουν παρών», περιγράφει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα τρία άτομα είχαν στην κατοχή τους ταυτότητες της Χρυσής Αυγής και μάλιστα ο ένας της Τ.Ο. της Νίκαιας, ενώ και από τους τρεις πήραν τα κινητά και τα πορτοφόλια.

Στις 10 Ιουλίου 2013 ο Χρ. Μπαϊραμίδης βιντεοσκοπεί βίαιη επίθεση ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά διαδηλωτών πέριξ της Ακρόπολης, πάλι σε πορεία αλληλεγγύης για τον Κ. Σακκά.

«Εκείνη τη μέρα δέχτηκα και εγώ επίθεση και οδηγήθηκα στη ΓΑΔΑ, όπου εν μέσω απειλών με ανάγκασαν να διαγράψω το βίντεο, αλλά το ανέκτησα και το δημοσίευσα στο YouTube, γεγονός που προφανώς ενόχλησε κάποιους», λέει ο δημοσιογράφος και συνεχίζει«Αυτή ήταν η όλη εμπλοκή μου: μόνο η βιντεοσκόπηση του πρώτου περιστατικού και η δημοσιοποίησή του».

Τον Μάρτιο του 2018 μαθαίνει τυχαία ότι έχει σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για τρία κακουργήματα (ξυλοδαρμός τριών ατόμων, ληστεία, οπλοφορία). Οπως λέει ο ίδιος, «πρακτικά με κατηγορούν ότι ήμουν εκεί και βιντεοσκοπούσα ενώ ταυτόχρονα πετούσα πέτρες, έκλεβα και γενικότερα είχα πολλά χέρια και έκανα πολλά πράγματα».

Πώς όμως φτάσαμε ώς εδώ; «Στις 9 Ιουλίου 2013 αστυνομικός της Ασφάλειας δηλώνει στον ανακριτή ότι κατά την τυχαία περιήγησή του στο Διαδίκτυο βρήκε το βίντεο στο YouTube και το προφίλ μου στο facebook. Ετσι συνέδεσε το προφίλ με το ονοματεπώνυμό μου και τη χρήση του βίντεο και κατέθεσε στην ανακρίτρια τη φωτογραφία μου». Ωστόσο, η συγκεκριμένη φωτογραφία ουδέποτε επιδεικνύεται στα θύματα.

Το έμαθε… κατά λάθος!

Οι Αρχές ως διεύθυνση κατοικίας για την κλήτευση του δημοσιογράφου δηλώνουν εκείνη που ο ίδιος είχε δηλώσει κατά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ, αλλά εκείνος έχει πλέον μετακομίσει. Στις 8 Μαΐου 2015 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ως αγνώστου κατοικίας, παρότι νοικιάζει σπίτι στο όνομά του και υποβάλλει φορολογική δήλωση.

«Κινδύνευσα να δικαστώ ερήμην επειδή έστελναν σε άλλη διεύθυνση τις κλητεύσεις. Αν με σταματούσαν σε τυχαίο έλεγχο, έμπαινα φυλακή», εξηγεί ο Χρήστος, ο οποίος εμφανίστηκε στις Αρχές με το που έμαθε το κατηγορητήριο.

Ωστόσο τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι: Γιατί ενώ είχε ταυτοποιηθεί ο κατηγορούμενος δεν επιδείχθηκε η φωτογραφία του στα θύματα ούτε κατά την προδικασία ούτε κατά την ανάκριση;

Γιατί η αστυνομία λειτούργησε επιζητώντας μια φρονηματικού τύπου σύνδεση με το περιστατικό; Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να στερείται κάθε δικαιώματός του κατά την προδικασία;

Και, κυρίως, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει κακουργηματικού τύπου κατηγορίες ένας δημοσιογράφος επειδή τράβηξε ένα βίντεο σε μια πορεία;

Πηγή: efsyn.gr

130

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση