Κατάρ: Στη χώρα των πετρελαιοκροίσων και του Μουντιάλ οι εργάτες πεθαίνουν

Κατάρ: Στη χώρα των πετρελαιοκροίσων και του Μουντιάλ οι εργάτες πεθαίνουν

Νεκροί εκατοντάδες Νεπαλέζοι εργάτες που κατασκευάζουν το περιβόητο γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Άθλιες συνθήκες και κακομεταχείριση στη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα παγκοσμίως

Πάνω από 1.400 Νεπαλέζοι εργάτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου γηπέδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Νεπάλ στο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι γεγονός ότι πολλοί Νεπαλέζοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της χώρας, Ναναγιάν Ράγκμι, στο Πρακτορείο, συμπληρώνοντας. «Δεν έχω καμία πληροφορία σχετικά με έγγραφα στοιχεία αυτή τη στιγμή, δεν είμαι σε θέση να σας πω πόσα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ. Όμως το ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είναι αλήθεια».

«Από τότε που αρχίσαμε να στέλνουμε τους εργάτες μας στο Κατάρ κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν είμαι βέβαιος αν είναι 1.400 ή 200 ή 300. Πρέπει να επαληθεύσω αυτόν τον αριθμό με τις αρχές που άμεσα ενδιαφέρονται για το ζήτημα», διευκρίνισε ο Ράγκμι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε μνημόνιο συνεργασίας και διμερής συμφωνία με το Κατάρ, όσον αφορά τους εργάτες του Νεπάλ, οι οποίοι ενημερώνονται πριν αναχωρήσουν για τη χώρα του Κόλπου μέσω ειδικού προγράμματος προσανατολισμού.

Πριν τη συνέντευξη του Ράγκμι στο Αραβικό Πρακτορείο, ο γερμανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός WDR πρόβαλε το ντοκιμαντέρ «Παγιδευμένος στο Κατάρ», που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Σε αυτό παρουσιάζονταν οι οικογένειες μεταναστών εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατασκευή του γηπέδου για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα. Όπως σημείωσαν στο WDR, δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Ο Janak Sapkota, δημοσιογράφος από το Katmandu, πρωτεύουσας του Νεπάλ, ανέφερε από την πλευρά του στο Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι εργαζόμενοι υποφέρουν τρομερά. «Οι περισσότερες από τις διεθνείς εταιρείες που εργάζονται στο Κατάρ δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας και ως αποτέλεσμα πολλοί εργάτες κατασκευών χάνουν τη ζωή τους».

Ο ίδιος παράλληλα ανέφερε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ κακές, ο μισθός πολύ χαμηλός και εκμεταλλευτικός. Πριν λίγα χρόνια η κατάσταση των Νεπαλέζων μεταναστών στο Κατάρ ήταν πολύ άσχημη, όμως μετά την ανάδειξη και τη συζήτηση γύρω από το θέμα, οι εταιρείες έλαβαν μέτρα, σεβόμενες τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά.»

Το Κατάρ,χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα παγκοσμίως, έχει επικριθεί έντονα τόσο για την κακομεταχείριση των μεταναστών εργατών όσο και για τον υψηλό αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν κατά την κατασκευή του γηπέδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με πληροφορίες από Telesur

Πηγή: alfavita.gr

 

100

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση