Worlds of Ursula K. Le Guin – Σε πρώτη προβολή στην Αθήνα στην 13η Αντιρατσιστική Γιορτή

Worlds of Ursula K. Le Guin – Σε πρώτη προβολή στην Αθήνα στην 13η Αντιρατσιστική Γιορτή

«Worlds of Ursula K. Le Guin», 68′ (2018) – σκηνοθεσία Arwen Curry.
Σάββατο 15 Ιουνίου , 10μ.μ., στο χώρο προβολών της 13ης Αντιρατσιστικής Γιορτής.
Σε πρώτη προβολή στην Αθήνα.

«Ζούμε στον καπιταλισμό. Η δύναμή του φαντάζει αναπόφευκτη. Το ίδιο ήταν κάποτε και το θεϊκό δικαίωμα των βασιλιάδων. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δύναμη μπορεί να αντισταθεί και να αλλάξει από τα ανθρώπινα όντα. Η αντίσταση και η αλλαγή αρχίζουν συχνά στην τέχνη, και πολύ συχνά στην τέχνη μας, την τέχνη των λέξεων».
Ursula K. Le Guin

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την προβολή του «Worlds of Ursula K. Le Guin» στη 13η Αντιρατσιστική Γιορτή: την ταινία της Arwen Curry, ένα ταξίδι χωρίς ανάσα στην απίστευτη ζωή και τη λογοτεχνική κληρονομιά της Λε Γκεν, ένα ταξίδι στους κόσμους της. Πραγματικούς και φανταστικούς…

Η Ούρσουλα Λε Γκεν, η συγγραφέας επαναστάτρια που άφησε το ίχνος της σ’αυτό τον κόσμο ταράζοντας τα νερά της λογοτεχνίας, με μια δυναμικότατη φεμινιστική αλλά και γενικότερα κοινωνικοπολιτική ευαισθησία. Μίλησε για καταπίεση, ελευθερία και για το πώς η μυθοπλασία μπορεί να διευρύνει το πεδίο των δυνατοτήτων μας.

Η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν που, δεκαετίες πριν το Χάρι Πότερ, μας σύστησε στον κόσμο της Γαιοθάλασσας, με σχολή μάγων και πολλά άλλα. Με βιβλία, όπως το «Αριστερό Χέρι του Σκότους» (σε έναν πλανήτη όπου δεν ισχύουν διακρίσεις φύλου), ο «Αναρχικός των δύο κόσμων» («The Dispossessed» ο πρωτότυπος τίτλος), η σειρά «Το έπος της Γαιοθάλασσας» («Earthsea») και πολλά άλλα. Ακόμα και οι ψευδο-επιστημονικές της ανακαλύψεις (βλ. π.χ. ansible: ένα μέσο με το οποίο μπορούσε να επικοινωνήσει κανείς με οποιονδήποτε στο σύμπαν χωρίς χρονική υστέρηση, συντομογραφία του answerable). Η ίδια λάτρευε τις λέξεις και όλα τα παιχνίδια τους, όπως ο ξυλουργός το ξύλο, ήταν με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα πάθη, τα λάθη, αλλά και τις δυνατότητές του, ατομικές και συλλογικές.
Αγαπούσε όλα τα πλάσματα και τη φύση, αλλά ιδιαίτερα τις γάτες («η γάτα είναι η ψυχή του σπιτιού», έλεγε ο Jean Cocteau, αλλά και η ίδια). Μαζί με τον Philip Roth ήταν οι μοναδικοί εν ζωή συγγραφείς, που εκδόθηκε το έργο τους από τη Library of America.

Είχε εκφράσει μέσα από το έργο της, ακόμη και το καθαρά λογοτεχνικό, προβληματισμούς για την κοινωνική δομή, τις σχέσεις των φύλων και την πολιτική. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα El País, όταν ρωτήθηκε αν είναι φεμινίστρια, είχε απαντήσει: «Αν φεμινίστρια σημαίνει έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι το φύλο είναι σε μεγάλο βαθμό μια κοινωνική κατασκευή και πως τίποτα δεν αιτιολογεί την κοινωνική υπερίσχυση του ενός φύλου πάνω στο άλλο, τότε ναι, είμαι φεμινίστρια».
Αγκάλιασε με αγάπη και κοινωνική ευαισθησία στα γραπτά της τη μαγεία και τους δράκους, τα διαστημόπλοια και τις διαπλανητικές συγκρούσεις. Ακόμα και όταν οι πρωταγωνιστές της είναι αρσενικοί, (συνήθως) αποφεύγουν τη macho στάση αντίστοιχων άλλων αρσενικών χαρακτήρων και οι συγκρούσεις που διαδραματίζονται είναι συνήθως κοινωνικές-ταξικές, πολιτισμικές και επιλύονται συνήθως με διαλλακτικότητα -και πολλές φορές με αυτοθυσίες- παρά με σπαθιά, διαστημικές μάχες και αίμα.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Εκτός από περισσότερα από 20 μυθιστορήματα, έγραψε δώδεκα βιβλία ποίησης, περισσότερα από 100 διηγήματα, πολλά δοκίμια, 13 βιβλία για παιδιά (ψάξτε π.χ. τις «Φτερόγατες»), πέντε τόμους μετάφρασης, καθώς και επιλεγμένα ποιήματα της Χιλιανής λογοτέχνιδας και φεμινίστριας, Gabriela Mistral.

Ευχαριστούμε πολύ την Java films για τη διανομή της ταινίας.

Για περαιτέρω ανάγνωση προτείνουμε το «Η Ημέρα Πριν από την Επανάσταση», ένα από τα κορυφαία της διηγήματα στο κάτωθι λινκ:

https://www.redtopia.gr/%CE%B7-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-ursula-k-le-guin/

 

189

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση