Την ισότητα στον γάμο για τους ομοφυλόφιλους νομιμοποίησε το Εκουαδόρ

Την ισότητα στον γάμο για τους ομοφυλόφιλους νομιμοποίησε το Εκουαδόρ

Τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποίησε το ανώτατο δικαστήριο στο Εκουαδόρ, με αφορμή τη δίκη δύο gay ζευγαριών.

Την Τετάρτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Εκουαδόρ ενέκρινε ισότιμους πολιτικούς γάμους δυο gay ζευγαριών, οι οποίοι θα θεσπίσουν νόμιμα δικαιώματα για λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσεξουαλικούς και διαφυλικούς (Lgbti) στη χώρα της Νοτίου Αμερικής. Το συνταγματικό δικαστήριο δικαίωσε τα δύο ζευγάρια που είχαν κινηθεί εναντίον της πολιτείας, η οποία δεν τους επέτρεπε να παντρευτούν.

Οι τέσσερις δικαστές (από τους εννιά) που ψήφισαν ενάντια στην ισότητα, δήλωσαν ότι οι αλλαγές του συντάγματος πρέπει να αποφασίζονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως αναφέρει το AFP, οι αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου είναι «δεσμευτικές και υποχρεωτικές». Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιες αρχές που εκτελούν γάμους είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν.

Στις 27 Νοεμβρίου του 1997  η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ του Εκουαδόρ κέρδισε έναν απόμτους μεγαλύτερους αγώνες της για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, με την κατάργηση του άρθρου 516 του Ποινικού Κώδικα που καταδίκαζε τους ομοφυλόφιλους από 4 έως 8 χρόνια φυλάκιση.

Μία άλλη μάχη που έχει κερδίσει το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ στο Εκουαδόρ είναι το 2008 η αναγνώριση των ενώσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ωστόσο τα ομοφυλόφυλα ζευγάρια πρέπει αν πληρώσουν 120 δολάρια για την αναγνώριση, ενώ τα ετεροφυλόφιλα το κάνουν δωρεάν.

Επί του παρόντος, ο Ισημερινός δεν έχει νόμους για την αποποινικοποίηση των τρανσέξουαλ, τα ζευγάρια του ιδίου φύλου δεν μπορούν να υιοθετήσουν. Δεν υπάρχει νόμος ή νομοσχέδιο για την ταυτότητα του φύλου και δεν έχει νόμο που να τιμωρεί τις διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού και την ταυτότητα φύλου.

Με πληροφορίες από Telesur, AFP

Πηγή:https://3pointmagazine.gr

56

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση