Γερμανία: νεοναζί ο δράστης της δολοφονίας του Βάλτερ Λίμπκε

Γερμανία: νεοναζί ο δράστης της δολοφονίας του Βάλτερ Λίμπκε

«Βίαιος εξτρεμιστής» με σχέσεις στην γερμανική νεοναζιστική σκηνή είναι ο 45χρονος που συνελήφθη το Σάββατο από την αστυνομία ως ύποπτος για τηνδολοφονία στις αρχές Ιουνίου του Βάλτερ Λίμπκε, επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης του Κάσελ, στη Έσση και στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους ασφαλείας που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel», ο Στέφαν Ε., ο οποίος συνελήφθη έπειτα από ταυτοποίηση γενετικού υλικού, φέρεται να σχετίζεται με την ακροδεξιά ομάδα «Combat 18», η οποία εξακολουθεί να υμνεί τον Αδόλφο Χίτλερ. Το «18» στην ονομασία της προέρχεται μάλιστα από τους αριθμούς 1 και 8, στους οποίους αντιστοιχούν τα αρχικά του ονόματος του ηγέτη του Γ’ Ράιχ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Die Zeit», αν και είναι άγνωστο πόσο στενή είναι η σχέση του συλληφθέντος με την οργάνωση, το 1993 είχε συλληφθεί και πάλι, για απόπειρα βομβιστικής ενέργειας σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, ενώ και πριν από δέκα χρόνια είχε συλληφθεί στο Ντόρτμουντ, σε επίθεση 400 νεοναζί εναντίον μελών εργατικού συνδικάτου σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.

Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης της δολοφονίας του Λίμπκε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι το γεγονός ότι ο φάκελος έχει πλέον διαβιβαστεί από την τοπική Εισαγγελία στην Γενική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, η οποία ασχολείται κυρίως με υποθέσεις στις οποίες υπάρχει υποψία τρομοκρατίας ή άλλου πολιτικού κινήτρου. Ο Λίμπκε υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μεταναστών και γενικότερα των μειονοτήτων και είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές από ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι μάλιστα πανηγύριζαν για τον θάνατό του μέσω των ιστοσελίδων τους.

Η υπόθεση από πλευράς αναζήτησης δραστών θυμίζει έντονα τις εκτελέσεις οκτώ Τούρκων μεταναστών, του Έλληνα Θεόδωρου Βουλγαρίδη και μιας Γερμανίδας αστυνομικού, από την νεοναζιστική οργάνωση NSU
Επί χρόνια, οι αρχές ήταν «τυφλές» από το δεξί μάτι: ΚΑΙ αυτήν τη φορά η αστυνομία επί δύο εβδομάδες κατεύθυνε τις έρευνες στο ιδιωτικό περιβάλλον του Λίμπκε, αν και είχε γίνει επί χρόνια στόχος νεοναζιστών στο Διαδίκτυο για τη στάση του υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία.
Ήδη από το 1993 σε ηλικία 20 χρονών ο φερόμενος ως δράστης είχε ρίξει αυτοσχέδια βόμβα σε κατάλυμα αιτούντων ασύλου και είχε διαπράξει κι άλλες αξιόποινες πράξεις σε βάρος ξένων

Πηγή: https://www.newsbeast.gr. @_Wiesenthal_S_

26

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση