Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν ανθρακωρυχείο στη Γερμανία

Οικολόγοι ακτιβιστές κατέλαβαν ανθρακωρυχείο στη Γερμανία

Πολλές εκατοντάδες οικολόγοι εισέβαλαν χθες σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Γερμανία, η λειτουργία του οποίου διεξάγεται με προβλήματα από την Παρασκευή εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες με αίτημα τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακτιβιστές του κινήματος Ende Gelande («το τέλος της ιστορίας»), ντυμένοι με άσπρες στολές και έχοντας μαζί τους σακίδια στα οποία είχαν βάλει εξοπλισμό για να μπορέσουν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, κατάφεραν να εισέλθουν στο ανθρακωρυχείο του Γκάρτσβάιλερ.

Στόχος να παραλύσουν τη δραστηριότητα του ανθρακωρυχείου αυτού, το οποίο εκμεταλλεύεται ο όμιλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας RWE και το οποίο τροφοδοτεί με άνθρακα πολλά εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Η RWE ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε να κλείσει τέσσερις από τις έξι μονάδες παραγωγής του ανθρακωρυχείου του Γκάρτσβάιλερ, του μεγαλύτερου της Γερμανίας, για λόγους ασφαλείας.

Ήδη από την Παρασκευή ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Γερμανίας που λειτουργεί με λιγνίτη και τροφοδοτείται από το Γκάρτσβάιλερ, αυτό της Νόιρατ χρειάστηκε να μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής εξαιτίας της δράσης των ακτιβιστών του Ende Gelande.

Περίπου 800 άνθρωποι εγκαταστάθηκαν αργά την Παρασκευή στις σιδηροδρομικές γραμμές που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν λιγνίτη στο εργοστάσιο Νόιρατ.

David Young/dpa via AP

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β»

Την ίδια μέρα 20.000 με 40.000 άνθρωποι από 16 διαφορετικές χώρες είχαν διαδηλώσεις στην πόλη Άαχεν, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου για να ζητήσουν τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα και «συγκεκριμένες» ενέργειες για το κλίμα.

Το Σάββατο περίπου 8.000 διαδηλωτές, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν μαθητές λυκείου και φοιτητές του κινήματος «Fridays for Future», συγκεντρώθηκαν στο Κάιενμπεργκ, ένα γειτονικό χωριό που κινδυνεύει με καταστροφή εξαιτίας της επέκτασης του ανθρακωρυχείου του Γκάρτσβάιλερ.

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β», «κλιματική δικαιοσύνη χωρίς σύνορα», «απεργία για το κλίμα», «ηλεκτροκίνηση: το επόμενο ψέμα σας», «αυτός ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός και από τον Ράιαν Γκόσλινγκ», «υψώστε τον τόνο, όχι το επίπεδο της θάλασσας», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό της πορείας όπου επικρατούσε παλμός και δυνατή μουσική.

«Αυτή η ημέρα αποτελεί λόγο ελπίδας. Παρά την άνευ προηγουμένου αποτυχία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης», τόνισε η Κάτριν Χένεμπέργκερ, εκπρόσωπος του Ende Gelande.

Το κίνημα κατά του άνθρακα έχει αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στη Γερμανία από το 2011 που η απόφαση για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια παρέτεινε την εξάρτηση της χώρας από το εν λόγω ορυκτό, που αποτελεί πηγή μιας ενέργειας πιο προβλέψιμης, φθηνότερης και ευκολότερης στη διοχέτευσή της σε σχέση με την αιολική ή την ηλιακή και που αντιπροσωπεύει ακόμη σχεδόν το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να εγκαταλείψει τον άνθρακα έως το 2038 -ημερομηνία που κρίνεται υπερβολικά μακρινή από τους ακτιβιστές και στερείται επί του παρόντος ακριβούς χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμο των ορυχείων και των εργοστασίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω https://www.efsyn.gr

164

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση