Παρέμβαση εισαγγελέα για αποβίβαση των μεταναστών στην Ιταλία

Παρέμβαση εισαγγελέα για αποβίβαση των μεταναστών στην Ιταλία

Την προληπτική κατάσχεση του Open Arms και την άμεση αποβίβαση των μεταναστών στη Λαμπεντούζα ζήτησε ο εισαγγελέας του Αγκριτζέντο έπειτα από τις 19 μέρες παραμονής του πλοίου εν πλω κοντά στο νησί.

Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη στο λιμάνι στην οποία συμμετείχαν οι τοπικές αρχές και ο εισαγγελέας Λουίτζι Πατρονάτζο, ο οποίος επιβιβάστηκε στο Open Arms για να επιθεωρήσει την κατάσταση μαζί με ομάδα γιατρών.

Η εκκένωση διατάχθηκε με βάση το άρθρο 328 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία με φυλάκιση από έξι μήνες έως δύο χρόνια για δημόσιους λειτουργούς ή υπεύθυνους κρατικών υπηρεσιών που δεν κάνουν την κάνουν τη δουλειά τους, η οποία όταν αφορά μεταξύ άλλων λόγους δημόσιας ασφάλειας και Υγείας πρέπει να ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση.

Ο εισαγγελέας διέταξε επίσης να κατασχεθεί προληπτικά το πλοίο μόλις φτάσει στο λιμάνι, στο πλαίσιο έρευνας κατ’ αγνώστων με την υποψία της παράνομης κράτησης προσώπων, παράλειψης και άρνησης παροχής βοήθειας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ματέο Σαλβίνι μέσω του Facebook ότι αναμένει από τους εισαγγελείς να δώσουν εντολή εκκένωσης του σκάφους και ότι η σχετική έρευνα θα αφορά προσωπικά τον ίδιο.

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έστελνε ένα πολεμικό πλοίο για να παραλάβει τους 98 μετανάστες από το πλοίο, καθώς η Ρώμη απαγορεύει τον ελλιμενισμό σε ιταλικό λιμάνι.

Ωστόσο, η καθυστέρηση θα ήταν μεγάλη καθώς το σκάφος Audaz θα έπρεπε να ταξιδέψει για τρεις ημέρες έως τη Λαμπεντούζα για να παραλάβει τους διασωθέντες και στη συνέχεια να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα στις Βαλεαρίδες Nήσους.

Ενδεικτική της απόγνωσης των επιβαινόντων ήταν η κίνηση τουλάχιστον εννέα μετανάστες που σήμερα βούτηξαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν μέχρι στις κοντινές ακτές.

Η ProActiva Open στην οποία ανήκει το Open Arms τόνισε σε ανακοίνωσή της την ανάγκη να επιτραπεί η αποβίβαση των διασωθέντων ή μεταφορά τους στην Ισπανία αεροπορικώς κι όχι διά θαλάσσης.

Πηγή: efsyn.gr

126

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση