«Πολιορκούν» την Εφορία

«Πολιορκούν» την Εφορία

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ

Χρειάστηκε η παρέμβαση της υπηρεσίας ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εκκενωθεί η ΔΟΥ Μυτιλήνης σήμερα το πρωί, όταν και περισσότεροι από 500 αιτούντες άσυλο προσήλθαν προκειμένου να εκδώσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Οι υπάλληλοι της ΔΟΥ «σήκωσαν τα χέρια» κυριολεκτικά, αφού αυτό γινόταν για δεύτερη φορά (ανάλογη προσέλευση υπήρξε και χθες) και φυσικά δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τόσα πολλά αιτήματα.

Η όλη κατάσταση η οποία συνοδευόταν από καυγάδες ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο για θέματα προτεραιότητας αλλά και διαμαρτυρίες προς τους υπαλλήλους που δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αλλόγλωσσους και πολλές φορές ομιλούντες παντελώς άγνωστες γλώσσες, είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπεί εντελώς η λειτουργία των υπηρεσιών της  ΔΟΥ στον πρώτο όροφο του κτηρίου της Προκυμαίας. Οι σκάλες ήταν καταλυμένες από άτομα που είχαν προσέλθει με τις οικογένειες τους, ενώ δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες!

Στελέχη της Εφορείας μιλούσαν για αδιέξοδη κατάσταση αφού ο αριθμός των εκπαιδευμένων στις συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών υπαλλήλων της Εφορείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια ζήτηση.

Από την άλλη μεριά σημειώνεται. ότι αυτό συμβαίνει αφού τις τελευταίες μέρες ο αυξημένος αριθμός αφίξεων σε συνδυασμό με τις αργίες που μεσολάβησαν έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό ατόμων που χρειάζονται ΑΦΜ προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της με οποιονδήποτε τρόπο παραμονής στη Ελλάδα. Μέχρι τώρα ο ΑΦΜ εκδίδονταν μέσω αιτήσεως που διαχειριζόταν η Υπηρεσία Ασύλου που γνωμάτευε τη γνησιότητα του τριπτύχου του κάθε αιτούντα άσυλο. Πλέον το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη ΔΟΥ η οποία και ελέγχει το σύνολο των εγγράφων του κάθε αιτούνται άσυλο. Κάπως έτσι η κατάσταση έφτασε στο αδιέξοδο των τελευταίων ημερών και στις τραγελαφικές κυριολεκτικά καταστάσεις που αντικρίζει κανείς μέσα κι έξω από το κτήριο της Εφορείας.

Λύση στο αδιέξοδο (άλλο ένα αδιέξοδο στα τόσα των τελευταίων ημερών στη Λέσβο των επισήμως άνω των 11.000 αιτούντων άσυλο) δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν μάλιστα και οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Εις απόδειξη του ότι το αφήγημα της δήθεν φύλαξης των συνόρων και του σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στα νησιά ήταν απλά προεκλογικό πυροτέχνημα σε… υπερδεξιά ώτα.

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση