Ο Αμαζόνιος καίγεται και ο Μπολσονάρο ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα

Ο Αμαζόνιος καίγεται και ο Μπολσονάρο ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζονίο προκαλούν τεράστιας αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο με τον Ζαΐρ Μπολσονάρο να ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας μετά τις ΜΚΟ έβαλε στο στόχαστρό του, τους αγρότες, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχουν μερίδιο ευθύνης για μέρος των εμπρησμών.

Κατασκευάζοντας εχθρούς από το πουθενά ο πρόεδρος της Βραζιλίας κατήγγειλε ότι οι χώρες που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά διότι θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, κατά παραβίαση της «εθνικής μας κυριαρχίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πυρκαγιές που έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ φέτος, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις δάσους.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», έγραψε ο Μακρόν μέσω Twitter προκαλώντας την οργή του Μπολσονάρο.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» και ότι είπε «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε για να προσθέσει ότι η «εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν G7 χωρίς τη συμμετοχή της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».

Μάλιστα, ο ακροδεξιός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως ο «οικοδεσπότης» της συνόδου χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς είχε ανεβάσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003.

Ακολούθησε η αντίδραση του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «υποστήριξε πλήρως» αίτημα του Μακρόν. Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά.

«Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7, όταν συνεδριάσουν αυτό το σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας με τον ισχυρισμό ότι δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές και ενώ ο ομόλογός του από τη Βολιβία, Έβο Μοράλες, δαπάνησε ένα σοβαρό ποσό για την αγορά του μεγαλύτερου πυροσβεστικού αεροσκάφους του κόσμου, το Boeing 747 «Supertanker».

  • Η Φινλανδία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, πρότεινε να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να απαγορεύσει από τις αγορές της το βραζιλιάνικο βοδινό κρέας λόγω της καταστροφής που προκαλούν οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
  • Στο Λονδίνο ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο πως η Βρετανία ανησυχεί βαθιά για τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) για να ζητήσει να δοθεί νέα έμφαση στην προστασία της φύσης.

Ξέσπασαν 2.500 νέες πυρκαγιές σε 48 ώρες

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου του κόσμου ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας.

57

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση