Μ. Λώλος: Όταν συλλαμβάνουν τους φωτορεπόρτερ συλλαμβάνουν τα μάτια σας

Μ. Λώλος: Όταν συλλαμβάνουν τους φωτορεπόρτερ συλλαμβάνουν τα μάτια σας

Για τις καταλήψεις στέγης, πώς δημιουργήθηκαν, τα κτίρια που ξαναπήραν ζωή από πρόσφυγες και αλληλέγγυους, τη συλλογικότητα που είναι η βάση λειτουργίας τους με τους απαραίτητους κανόνες, μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και τη Τζούλυ Τσίγκα, ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος.

«Οι φωτορεπόρτερ είμαστε τα μάτια σας, συνέλαβαν τα μάτια σας» είπε, εξοργισμένος με τη σύλληψη του φωτορεπόρτερ Αλέξανδρου Σταματίου στην κατάληψη του 5ου Λυκείου.

Οι καταλήψεις στέγης, όπως του 5ου Λυκείου και της Νοταρά, άνοιξαν το 2016 όταν το κράτος αδυνατούσε να στεγάσει όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από την ώρα που έκλεισαν τα ευρωπαϊκά σύνορα και εγκλωβίστηκαν εδώ.  Έτσι, οι αλληλέγγυοι πρόσφεραν στέγη, όχι την καλύτερη, αλλά στέγη και μαζί με τους πρόσφυγες έκαναν κατοικήσιμα αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Εκεί έμαθαν οι πρόσφυγες να λειτουργούν με λογική συλλογικότητας και με κανόνες. Να φτιάχνουν ομάδες εργασίας για μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ.

Τα πρώτα παιδιά που πήγαν στο σχολείο, σε πρωινό ωράριο, ήταν από τις καταλήψεις μετά την επίμονη προσπάθεια των αλληλέγγυων. Κι αυτά τα παιδιά απέκτησαν πρόσωπο, όπως λένε και στις ανακοινώσεις τους σύλλογοι γονέων και δάσκαλοι, δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα, με όνομα. Στη γειτονιά της Ασκληπιού, ξανακούστηκαν παιδικές φωνές από το 5ο Λύκειο, στο πάρκο του Αγίου Νικολάου έβλεπες οικογένειες προσφύγων που καθόταν, άκουγαν μουσική, ή έτρωγαν, τη νύχτα στο παλιό σχολικό κτίριο υπήρχαν φώτα αναμμένα. Τώρα είναι σκοτεινά, η είσοδος του σχολείου είναι χτισμένη, γύρω από το προαύλιο έβαλαν συρματόπλεγμα. Έχτισαν ακόμα και τις αίθουσες μέσα στο κτίριο, ακόμα και στην κουζίνα, όπου έχουν μείνει τα σκεύη των αλληλέγγυων.

Οι γειτονιές δεν είχαν πρόβλημα με τις καταλήψεις στέγης. Οι περισσότεροι πήγαιναν και ρούχα, βιβλία ή παιχνίδια. Κι όταν πας να δώσεις πράγματα, μπαίνεις μέσα, μιλάς με τους ανθρώπους κι αυτοί παύουν να είναι αριθμοί. Είναι συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι αριθμοί αναισθητοποιούν τον άνθρωπο. Τους προσπερνάει.

Ενδεικτικό για το ότι κυβέρνηση και δήμος τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια είναι ότι στην εκκένωση του 5ου λυκείου ήρθαν 5 με 6 πούλμαν και από πίσω ακολουθούσαν τα φορτηγά του δήμου για να καθαρίσουν. Ένας πρωθυπουργός που στην πολιτική του έχει κάνει πολλές κωλοτούμπες, στο Μακεδονικό, την οικονομία κλπ., κάνει τις εκκενώσεις για να πείσει το ακροδεξιό του ακροατήριο.

Κάπως έτσι πήραν κι απ’ τα Εξάρχεια το κοντέινερ με τα βιβλία κι άφησαν ανέγγιχτους τους εμπόρους ναρκωτικών να αλωνίζουν.

Όταν γίνεται μια εκκένωση κατάληψης είναι πάντα παρών ο φωτογράφος της ΕΛΑΣ για να δείξει ότι ήταν άθλιες οι συνθήκες εκεί. Όταν, δε, έγινε η εκκένωση της κατάληψης στέγης της Σπ. Τρικούπη, οι τίτλοι στα δελτία ειδήσεων ήταν «εκκενώθηκε το κτίριο στην Σπ. Τρικούπη, ναρκωτικά δε βρέθηκαν», λες κι έπρεπε να βρεθούν ναρκωτικά ή για να μείνει απλά η λέξη «ναρκωτικά» στον τηλεθεατή, συνδεδεμένη με τη λέξη «κατάληψη».

Ο Αλέξανδρος Σταματίου, ο φωτορεπόρτερ που προσήχθη και συνελήφθη γιατί έκανε τη δουλειά του, ήταν μέσα στο κτίριο του 5ου Λυκείου από το βράδυ γιατί είχε αντιληφθεί ότι κάτι θα γίνει. Το πρωί τον προσήγαγαν και τον συνέλαβαν με την αδιανόητη κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης». Όταν έμαθα ότι η προσαγωγή έγινε σύλληψη σοκαρίστηκα. Είναι άκρως επικίνδυνο αυτό που έγινε. Δημιουργεί ένα προηγούμενο. Όποιος φωτορεπόρτερ τραβάει κάτι που δεν τους αρέσει, θα τον συλλαμβάνουνε;

Την Παρασκευή είναι η δίκη του Μανώλη Κυπραίου, του συναδέλφου που στα μεγάλα συλλαλητήρια του 2012 βρέθηκε σε μια στοά στη φιλελλήνων κρατώντας και τη φωτογραφική μηχανή του. Ο επικεφαλής των ΜΑΤ που τον είδε, έδωσε εντολή και του πέταξαν μια κρότου – λάμψης μέσα στη στοά. Αν είναι δυνατόν κρότου – λάμψης μέσα στη στοά. Ο Μανώλης έχασε την ακοή του, ακούει πια με μηχάνημα, μπορείς μόνο γραπτά να επικοινωνήσεις μαζί του. Και η ΕΔΕ που έγινε και για την δική του υπόθεση, όπως κι εκείνη για το χτύπημα με γκλομπ που είχα δεχθεί εγώ από άνδρα των ΜΑΤ, έχουν πάει στο αρχείο.

Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως οι φωτορεπόρτερ είμαστε τα μάτια σας στα γεγονότα. Συλλαμβάνοντάς μας την ώρα που κάνουμε τη δουλειά μας, συλλαμβάνουν τα μάτια σας. Με τον Αλέξανδρο Σταματίου συνέλαβαν τα μάτια σας.

Πηγή: https://www.stokokkino.gr

 

 

179

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση