Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα

Ο υφυπουργός αποφάσισε και διέταξε πισωγύρισμα

Αντίθετη όχι μόνο με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με τη βούληση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας είναι η απόφαση του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή να επαναφέρει την εναλλακτική θητεία στους 15 μήνες, ακυρώνοντας έτσι την -σε κάθε περίπτωση πολύ διστακτική- μείωση στους 12 μήνες που είχε εφαρμόσει ο Παναγιώτης Ρήγας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με κυνισμό και προκλητική περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και με επιδεικτική αδιαφορία για την αναστάτωση που θα προκαλούσε στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας, όπου χθες στελέχη του άφηναν να εννοηθεί ότι έδρασε αντίθετα με τις συστάσεις του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής προχώρησε στην επαναφορά της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας των αντιρρησιών συνείδησης στους 15 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους στρατιωτικής θητείας, έξι μήνες μεγαλύτερη σε σχέση με τους εννέα μήνες πλήρους θητείας στον Στρατό Ξηράς.

Η απόφαση, την οποία είχαν προαναγγείλει λίγες εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης μιλιταριστικές και εθνικιστικές ιστοσελίδες, κινείται στην τελείως αντίστροφη κατεύθυνση από αυτήν που επιτάσσουν τα αρμόδια όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Οι οργανισμοί αυτοί έχουν ζητήσει επανειλημμένα εξηγήσεις από το ελληνικό κράτος για τις συνεχιζόμενες διακρίσεις που υφίστανται στην Ελλάδα οι αντιρρησίες συνείδησης, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης της διάρκειας, που κρίνεται τιμωρητική.

Ο κ. Στεφανής καταργεί τώρα την απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εθνικης Αμυνας Παναγιώτη Ρήγα (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 24 Ιουνίου), να μειώσει την εναλλακτική υπηρεσία από 15 μήνες σε 12 μήνες, μια πρώτη, ανεπαρκής βέβαια, αλλά σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των διακρίσεων και της συμμόρφωσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά κι αυτό το μικρό βήμα φαίνεται ότι προκαλούσε τη λυσσαλέα αντίδραση ακραίων μιλιταριστικών και ακροδεξιών κύκλων, τους οποίους έσπευσε να ικανοποιήσει ο κ. Στεφανής, έστω και με τίμημα να εκθέσει τον προϊστάμενό του υπουργό και να πλήξει την εικόνα του συμπαγούς επιτελικού κράτους, που πάντως αποδεικνύεται άλλη μια φορά ασυντόνιστο και, κυρίως, ανοιχτό στα επικίνδυνα κελεύσματα των ακροδεξιών σειρήνων.

Για να επιτύχει τους σκοπούς του, ο πρώην Α/ΓΕΣ, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, παρέβλεψε τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος, όταν ο Α. Στεφανής του έθεσε την εισήγησή του για την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς της θητείας των αντιρρησιών, του συνέστησε να αποφύγει την άμεση ανατροπή των αλλαγών του ΣΥΡΙΖΑ και να την αφήσει για αργότερα, όταν οι συνθήκες θα ήταν ευνοϊκότερες.

Είναι άγνωστο πότε εκτιμά ο υπουργός ότι θα είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιφρόνηση των διεθνών οργανισμών…

Η θέση του ΟΗΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 13 Σεπτεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία δήλωνε στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα σε ζητήματα αντιρρησιών συνείδησης, ότι «σχετικά με το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης, νόμος που υιοθετήθηκε φέτος, συνιστά σημαντικό βήμα για τη συνολική βελτίωση του σχετικού νομικού πλαισίου».

Δέκα μέρες μετά, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο απόστρατος αρχηγός υπέγραψε μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, την απόφαση να καταργήσει αυτό το «σημαντικό βήμα», με συνέπεια να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ μόλις την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Γεγονός το οποίο αγνοούσε ώς και χθες το περιβάλλον του υπουργού, το οποίο εξέφρασε την έκπληξή του, όταν έγινε γνωστό το θέμα και με νόημα τόνιζε ότι μόλις προχθές ο ίδιος ο υπουργός στην τοποθέτησή του στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ επαναλάμβανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης της θητείας, εννοώντας τόσο των οπλιτών όσο και των αντιρρησιών.

Η απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Παναγιώτη Ρήγα, μείωνε κατά 3 μήνες και την εναλλακτική υπηρεσία των αντιρρησιών συνείδησης που ήταν υπόχρεοι μειωμένης στρατιωτικής θητείας (9 και 6 μηνών) και κατά 2 μήνες όσων ήταν υπόχρεοι θητείας 3 μηνών.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Εισηγούμενος μάλιστα τότε στη Βουλή το νομοσχέδιο, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, είχε τονίσει ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης ήταν απαραίτητες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Δεν μπορούμε ούτε να κάνουμε εκπτώσεις ούτε να υποκρινόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Β. Αποστολάκης.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Στεφανής αποφάσισε διαφορετικά. Ετσι, όσοι αντιρρησίες παρουσιαστούν στο εξής, θα απολύονται οριστικά μετά τη συμπλήρωση 15 μηνών οι υπόχρεοι πλήρους ένοπλης στρατιωτικής θητείας, 12 μηνών οι υπόχρεοι ένοπλης στρατιωτικής θητείας 9 μηνών και 5 μηνών οι υπόχρεοι στρατιωτικής υπηρεσίας 3 μηνών.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

83

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση