Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, με τον Βασίλη Κικίλια να έχει τονίσει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι αμετάκλητη.

Οι συγκεντρωμένοι σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο και την ατμόσφαιρα δονούσε το σύνθημα «είμαι ο Γιώργος και είμαι ΚΕΘΕΑ» και η απάντηση «και ο Γιώργος είναι ΚΕΘΕΑ». Πολλοί από τους θεραπευόμενους μπήκαν στον κύκλο και φώναξαν το όνομά τους ενώνοντας τις φωνές τους με την αντίδραση εργαζομένων του οργανισμού. Στη διαμαρτυρία συμμετείχε και ομάδα κρουστών από την μπάντα του ΚΕΘΕΑ.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν πολίτες και στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Αναφωνώντας το όνομα του εκάστοτε απεξαρτημένου που βρέθηκε στην κινητοποίηση και έλαβε τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ οι διαδηλωτές διατυμπάνισαν πως «είναι εντάξει», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εύρυθμη, όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργία του Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, τόνισε πως με την ΠΝΠ για κατάγηρση του αυτοδιοίκητου, θα μπορεί πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση θα τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους, διαταράσσοντας τη λειτουργία του Οργανισμού.

«Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να δει το διακύβευμα από αυτή την πράξη και να λάβει υπόψιν του τις επιστολές από οργανισμούς του εξωτερικού που κάνουν λόγο για φορέα πρότυπο. Το να μπορεί να ψηφίζει ο ίδιος ή ο γονέας του για το ΔΣ είναι κομμάτι της θεραπείας, γιατί δεν είμαστε ειδικοί να τους δώσουμε τα χαπάκια τους και αυτοί να είναι παθητικοί αποδέκτες. Στο παρελθόν με έπαιρναν υπουργοί να προσλάβουμε τα μπλε, κόκκινα, πράσινα στελέχη και πλέον θα γίνεται έτσι.

Γινόμαστε ένας δημόσιος φορέας με το κάθε κόμμα να βάζει τους δικούς του. Το χρήμα όλο θα ελέγχεται από αυτούς τους ανθρώπους. Ο ΟΚΑΝΑ, που έχει μεν εξαιρετικούς συναδέλφους, λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και δεν λειτουργεί καλά. Πρόσφατα, μάλιστα, άλλαξε υπουργός και έφερε τους δικούς του. Το ΚΕΕΛΠΝΟ το κλείσανε». Σημειώνεται ότι κινητοποιήσεις κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιήθηκαν και σε Ηράκλειο, Ιωάννινα, Πάτρα και Λάρισα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ:
«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να καταργήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ και να το αντικαταστήσει με ένα διορισμένο και έμμισθο! Ταυτόχρονα, με την ίδια πράξη καταργεί τις νομικές ρυθμίσεις για το σκοπό και την αποστολή του καθώς και τη δυνατότητα ίδρυσης νέων μονάδων. Κι όλα αυτά δήθεν από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης…».

Το ΚΕΘΕΑ όμως στα 37 χρόνια λειτουργίας του δεν έδωσε ούτε μια αφορμή για υποψίες κακής διαχείρισης, δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Αντιθέτως, καθιέρωσε από το 1995 τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, και η πολύ καλή διαχειριστική του επίδοση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Θεωρούμε ότι αυτή η αντισυνταγματική παρέμβαση υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ καθώς αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που η λειτουργία του θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις. Σας προσκαλούμε να ενώσετε τις φωνές σας μαζί με τα μέλη, τους γονείς, εργαζόμενους και φίλους του ΚΕΘΕΑ»
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν διαδικτυακό ψήφισμα  μέσω της πλατφόρμας avaaz.

Πηγή: https://thepressproject.gr

 

53

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση