Κυβέρνηση Εκουαδόρ: Με στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλει τα μέτρα του ΔΝΤ

Κυβέρνηση Εκουαδόρ: Με στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας επιβάλλει τα μέτρα του ΔΝΤ

Με μαζικές διαδηλώσεις απαντάνε στο Εκουαδόρ χιλιάδες εργαζομένων στον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε από τις 3 Οκτώβρη ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Λ. Μορένο. Διεκδικούν την απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε ο Μορένο, με πρώτο την κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ και τη βενζίνη, που έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό της τιμής τους και συμπαρασύρει σε μεγάλες αυξήσεις πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, αντιδρούν στην προώθηση ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, όπως προβλέπει η σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων.

Οι κινητοποιήσεις καθημερινά διευρύνονται σε πολλές πόλεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο Μορένο, περιστοιχισμένος από τη στρατιωτική ηγεσία, ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης από το Κίτο στο Γουαγιακίλ, 421 χιλιόμετρα νότια.

Παράλληλα, έδωσε εντολή στις αρχές της χώρας χτες Τρίτη να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και δημόσιοι θεσμοί και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Σύμφωνα με το διάταγμα, θα απαγορευτεί η πρόσβαση στις περιοχές αυτές από τις 08.00 έως τις 17.00, ενώ ο στρατιωτικός νόμος που έχει κηρυχτεί συνεχίζει να τελεί σε ισχύ.

Το Κίτο βρισκόταν χτες σε κατάσταση πολιορκίας, με χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αυτόχθονες, να παραμένουν στους δρόμους και πολλούς να καταλαμβάνουν για λίγο το αυστηρά φρουρούμενο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, που ήταν άδειο εκείνη την ώρα, πριν απωθηθούν από την αστυνομία, που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Πάντως, οργανώσεις εργαζομένων από διάφορους κλάδους δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν με γενική απεργία σήμερα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε διαρκείας, μέχρι να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.

Έως τώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ένας πολίτης έχει σκοτωθεί σε συγκρούσεις με αστυνομία και στρατό, 73 έχουν τραυματιστεί, ενώ έχουν γίνει και 477 συλλήψεις. Στις λαϊκές κινητοποιήσεις πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚ Εκουαδόρ, που καλούν συνολικά σε ρήξη με το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο Μορένο και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατηγορούν τον Μαδούρο για τις κινητοποιήσεις

Τη Δευτέρα, ο Μορένο κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι απεργάστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Από το Βέλγιο όπου βρίσκεται, ο Κορέα με ένα βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο «Twitter» διέψευσε ότι σχεδιάζει «πραξικόπημα» και κατηγόρησε με τη σειρά του τον Μορένο ότι επιβάλει «δικτατορία» και επιδίδεται σε «βάρβαρη καταστολή» όσων εναντιώνονται στην πολιτική του.

Τον Μορένο έσπευσαν να στηρίξουν οι επτά αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών που έχουν συνασπιστεί κατά του λαού της Βενεζουέλας. Με κοινή τους δήλωση «απορρίπτουν», όπως αναφέρουν κάθε απόπειρα του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να «αποσταθεροποιήσει» δημοκρατίες στην περιφέρεια και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Μορένο.

Την κοινή δήλωση, δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών του Περού, και την υπογράφουν οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Παραγουάης.

Για τις διαδηλώσεις ευθύνεται το ΔΝΤ όχι ο Μαδούρο, απαντά το Καράκας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε σήμερα ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πυροδότησαν τις διαδηλώσεις και διαβεβαίωσε πως το Καράκας δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

«Για τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό ευθύνεται το ΔΝΤ, όχι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Μαδούρο, κατηγορώντας τον Μορένο ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι «ο Λενίν Μορένο, είναι γενναίος, μόνο όταν παίρνει πίσω τα μέτρα υπέρ του λαού, ή όταν παραδίδει το κράτος στο ΔΝΤ».

Πηγή: https://www.imerodromos.gr

132

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση