«Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων από δημάρχους της Κρήτης

«Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων από δημάρχους της Κρήτης

Yπέρ της φιλοξενίας προσφύγων στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια στην Κρήτη, από την Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες και ενάντια σε κάθε σκέψη για δημιουργία στρατοπέδων , εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι της Κρήτης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Την ίδια ώρα πάντως κάποιες πρώτες επαφές που φαίνεται να έκανε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ξενοδόχους στην Κρήτη για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στις επιχειρήσεις τους προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά (με πληρωμή 12 ευρώ ανά άτομο για κάθε μέρα παραμονής) δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Σε ότι αφορά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου. «Επιβεβαιώσαμε και πάλι ότι είμαστε όλοι στην γραμμή που είχαμε χαράξει πριν από δύο χρόνια. Ότι δηλαδή δεν θέλουμε στρατόπεδα όπου θα συγκεντρωθεί πληθυσμός προσφύγων αλλά επιθυμούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα το πολύ επιτυχημένο στο οποίο οι πρόσφυγες μένουν σε σπίτια διάσπαρτα σε όλη την Κρήτη με έξοδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και δεν έχει προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα αλλά ίσα-ίσα η παρουσία τους έχει γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε στα “Χ.Ν.” ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας που παραμένει μέχρι την διενέργεια των αρχαιρεσιών στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ.

Οι δήμαρχοι μάλιστα είπαν πως υπάρχει η πληροφορία ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα και θα συνεχίσει να το χρηματοδοτεί. Όμως αν παρ’ ελπίδα δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε να αναλάβει το κόστος το ελληνικό κράτος αντλώντας πόρους από την Ε.Ε.
Συνολικά σε Χανιά, Ηράκλειο και Σητεία έχουν φιλοξενηθεί σε σπίτια χιλιάδες πρόσφυγες με απόλυτα θετικά αποτελέσματα. Στα Χανιά νοικιάζονται 25 σπίτια παρά τις δυσκολίες στην εύρεση κατοικιών αλλά και των υψηλών ενοικίων. Ωστόσο εκτιμάταιότι θα μπορούσαν στο πρόγραμμα να μπουν και άλλες πόλεις όπως το Ρέθυμνο, ο Αγ. Νικόλαος κα.

Αναφορικά με την αναζήτηση ξενοδοχείων και στα Χανιά από το Υπουργείο Προστασία τους Πολίτη για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Μ. Γιαννούλης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ξενοδόχους καθώς ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν.
Σημείωσε μάλιστα πως την χειμερινή περίοδο τα ξενοδοχεία θα προετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν με τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση