Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας

Διαδικασίες-εξπρές για άσυλο, αποκλεισμός από την αγορά εργασίας

Δημήτρης Αγγελίδης

Μέτρα που περικόπτουν τις εγγυήσεις και τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο και περιορίζουν σημαντικά την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, άλλα μέτρα που θέτουν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες εκτός των δομών φιλοξενίας χωρίς το μέχρι σήμερα προβλεπόμενο εξάμηνο περιθώριο προκειμένου να εισαχθούν σε προγράμματα ένταξης και αυστηρές προθεσμίες στη διαδικασία ασύλου, που όμως θεωρείται αβέβαιο αν μπορεί να τηρηθούν, περιλαμβάνει το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας», που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση για λιγότερο από μία εβδομάδα, μόλις πέντε ημέρες, μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Η έναρξη ισχύος του ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2020.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ανάμεσα στα 121 άρθρα του νομοσχεδίου, το οποίο ενσωματώνει και αναπροσαρμόζει το σύνολο των διατάξεων που διέπει το καθεστώς διεθνούς προστασίας στη χώρα μας, ξεχωρίζουν οι διατάξεις που θεσπίζουν ταχύρυθμη διαδικασία ασύλου στα σύνορα και εισάγουν κατά προτεραιότητα εξέταση αιτημάτων, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

Μέσα σε 15 ημέρες προβλέπεται η εξέταση των αιτήσεων όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε δομές, των κρατουμένων, των ευάλωτων και όσων προέρχονται από πρώτη χώρα ασύλου, ασφαλή τρίτη χώρα ή ασφαλή χώρα καταγωγής, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε Νοέμβριο ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο.

Σε περίπτωση μαζικής άφιξης, προβλέπεται η δυνατότητα υποχρεωτικής ολοκλήρωσης της διαδικασίας ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας προσφυγής, μέσα σε πέντε ημέρες. Θεσπίζεται υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία αυτού που προσφεύγει στον β΄ βαθμό, ενώ η απουσία του σημαίνει έκπτωση από τη διαδικασία.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο θεσπίζονται νέες επιτροπές που αποτελούνται μόνο από δικαστές, χωρίς τη συμμετοχή ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα, ιδιότητα την οποία είχε μέχρι σήμερα το τρίτο μέλος που υποδεικνυόταν από την Υπατη Αρμοστεία.

Καταργείται η άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων ζητούν άσυλο και μετατίθεται έξι μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος. Προβλέπεται Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΚΥΠΑ), η οποία εξασφαλίζει υλικές συνθήκες υποδοχής ή οικονομικό βοήθημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζεται ο δικαιούχος ή ότι η εργασία του δεν αποφέρει επαρκείς πόρους. Είναι υποχρεωτική η ενημέρωση των αρχών για έναρξη επαγγέλματος ή για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του νόμου, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας υποχρεούνται να αποχωρήσουν από τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς να προβλέπεται ρητά η φιλοξενία τους σε άλλες δομές ή η υπαγωγή τους σε προγράμματα ένταξης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

148

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση