Mε αφορμή το θάνατο της Ελένης (Τιτίκας) Γκελντή-Παναγιωτίδου

Mε αφορμή το θάνατο της Ελένης (Τιτίκας) Γκελντή-Παναγιωτίδου

Σε ηλικία 90 χρόνων, απεβίωσε στις 19 Οκτώβρη 2018 η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή-Παναγιωτίδου, το «πρόσωπο» της Εθνικής Αντίστασης μαζί με τον Αντάρτη που που στη ράχη κρατάει το όπλο του.

Ερωτώμενος ο φωτογράφος της Αντίστασης Σπ. Μελετζής, ποιες φωτογραφίες θεωρεί ενδεικτικές του έπους της Εθνικής Αντίστασης είπε: «Χωρίς αμφιβολία, η αντάρτισσα η Τιτίκα και ο ανώνυμος αντάρτης που κρατάει το όπλο του και είναι σκαρφαλωμένος πάνω σε μια ράχη. Εξάλλου, αυτές οι δυο φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου». Και έτσι είναι.  Αυτές οι δύο φωτογραφίες έφτασαν στα πέρατα του κόσμου. Δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, θα έγιναν γραμματόσημο και αφίσα που στόλιζε και στολίζει αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία, εφηβικά δωμάτια.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου, από την Ποντοκώμη Κοζάνης, σε ηλικία 16 χρόνων κατατάσσεται εθελοντικά στην Αντίσταση. Τον Σεπτέμβρη του 1944 αποφοιτά από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Καρδίτσας και ονομάζεται ανθυπολοχαγός. Είναι η χρονιά που τη φωτογραφίζει ο Σπ. Μελετζής.

Μετά την απελευθέρωση η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για πάνω από τριάντα χρόνια. Στα δικαστήρια γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της.

Πηγή: https://atexnos.gr

272

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση