Απόφαση – σταθμός για τα θρησκευτικά και το δικαίωμα στην ελευθερία των πεποιθήσεων στην Ελλάδα

Απόφαση – σταθμός για τα θρησκευτικά και το δικαίωμα στην ελευθερία των πεποιθήσεων στην Ελλάδα

Μετά από προσφυγή γονέων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Στην απόφαση ότι το ελληνικό σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση κατέληξε το Ευρωπαϊκό δικαστήριο σήμερα εξετάζοντας την «υπόθεση Παπαγεωργίου και άλλοι κατά Ελλάδας».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, ομόφωνα, ότι έχει παραβιαστεί το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αρ. 1 (δικαίωμα στην εκπαίδευση) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ερμηνευόμενο υπό το φως του άρθρου 9 (ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας).

«Κερδίσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!» ήταν το σχόλιο του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο. Μάλιστα, σημείωσε ότι «όσα έκρινε το ΕΔΔΑ μπορούσε να τα είχε κρίνει το ΣτΕ στο οποίο προσέφυγα με ακριβώς την ίδια νομική βάση τον Ιούλιο του 2017».

Κατά την απόφαση, το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Όπως εξηγείται στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Γραμματεία του Δικαστηρίου, κρίθηκε ότι οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. «Ωστόσο, το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλει στους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτή η προϋπόθεση επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς, να αποκαλύψουν πληροφορίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύπτει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση. Επιπλέον αυτό το σύστημα θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει τους γονείς να υποβάλλουν αίτηση εξαίρεσης, ιδίως σε μια περίπτωση όπως των προσφευγόντων που ζουν σε μικρά νησιά όπου η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένο θρήσκευμα και ο κίνδυνος του στιγματισμού είναι πολύ σοβαρότερος».

Σημειώνεται ότι κατά της απόφασης μπορεί να στραφεί η Ελλάδα εντός 3 μηνών, ζητώντας κρίση από το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ.

986

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση