Μετά τους φασίστες, η αστυνομία στη Libertatia

Μετά τους φασίστες, η αστυνομία στη Libertatia

Δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ και της ΟΠΚΕ της αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση, το μεσημέρι της Παρασκευής, στην κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί σε ένα εγκαταλειμμένο νεοκλασσικό και είχε καεί από ακροδεξιούς το 2017, στο περιθώριο συγκέντρωσης για το Μακεδονικό. Η αστυνομία πραγματοποίησε 8 προσαγωγές, μεταξύ των όποίων, όπως καταγγέλλεται, άσχετα με την κατάληψη άτομα.

«Σήμερα το μεσημέρι, ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ αφού προσέγγισαν την κατάληψη Libertatia προσήγαγαν κόσμο έξω από αυτήν, ενώ έπειτα εισέβαλλαν στο κτήριο συλλαμβάνοντας μερικά ακόμη άτομα την ώρα που διεξάγονταν στο κτήριο εργασίες ανοικοδόμησης. Οι 8 αρχικά προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας. Σημαντικό να αναφερθεί πως κάποιοι από τους προσαχθέντες δεν βρίσκονταν καν στο σημείο της κατάληψης και ούτε έχουν σχέση με τη δομή αγώνα και τις εργασίες της ανοικοδόμησης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Libertatia.

Προσθέτει ότι άμεσα οργανώθηκε πορεία αλληλεγγύης στους προσαχθέςντες, που είχε ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι οι 4 από τους προσαχθέντες, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στη Γενική Διεύθυνση στον Εύοσμο.

Στη συνέχεια, μέλη της κατάληψης παρέμειναν στον χώρο της Libertatia, προκειμένου να αποκρούσουν νέα επιχείρηση της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Libertatia βρίσκεται σε ένα εγκαταλειμμένο νεοκλασσικό κτίριο στη Θεσσαλονίκη. Το 2017, φασίστες είχαν βάλει φωτιά στο κτίριο, στο περιθώριο συγκέντρωσης για το Μακεδονικό. Με χρήματα αλληλέγγυων έγιναν επιδιορθωτικές εργασίες και η κατάληψη λειτούργησε ξανά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Libertatia

Σήμερα το μεσημέρι, ομάδες ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ αφού προσέγγισαν την κατάληψη Libertatia προσήγαγαν κόσμο έξω από αυτήν, ενώ έπειτα εισέβαλλαν στο κτήριο συλλαμβάνοντας μερικά ακόμη άτομα την ώρα που διεξάγονταν στο κτήριο εργασίες ανοικοδόμησης. Οι 8 αρχικά προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας. Σημαντικό να αναφερθεί πως κάποιοι από τους προσαχθέντες δεν βρίσκονταν καν στο σημείο της κατάληψης και ούτε έχουν σχέση με τη δομή αγώνα και τις εργασίες της ανοικοδόμησης. Αμέσως πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την κατάληψη και μόλις οι μπάτσοι πήραν τους συντρόφους για να τους πάνε στο τμήμα, οι συγκεντρωμένοι σύντροφοι ξαναμπήκαν στην κατάληψη ώστε να την περιφρουρήσουν από νέα επίθεση. Άμεσα διοργανώθηκε πορεία αλληλεγγύης στους κρατούμενους από την κατάληψη προς το τμήμα Τούμπας με τη συμμετοχή περίπου 150 συντρόφων. Οι μπάτσοι προκειμένου να αποφύγουν την πίεση στο τμήμα άφησαν ελεύθερους 4 προσαχθέντες, ενώ κράτησαν άλλους 4 τους οποίους και μετέφεραν κατευθείαν από το τμήμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στον Εύοσμο. Η κατηγορία που φαίνεται να αντιμετωπίζουν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορά σε παράνομες εργασίες στο κτήριο.

Είναι προφανές ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ολοκληρωτικής καταστολής που προσπαθεί να επιβάλλει το κράτος, όπως αυτή προωθείται από τη φασίζουσα κυβερνητική αφήγηση που στοχεύει στη συντριβή όλων των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων επιθέσεων και εκκενώσεων στην Αθήνα, απέναντι τόσο σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι δέχονται τον ανηλεή πόλεμο του κράτους, όσο επίσης και σε δομές του αναρχικού κινήματος, ενώ χαρακτηριστική είναι η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, με τελευταίο παράδειγμα την απόπειρα εισβολής σε μαγαζί στην πλατεία και τη σύλληψη και κακοποίηση συντρόφου.

Η επίθεση αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση ξέχωρη και από τη γενικότερη κατασταλτική συνθήκη, η οποία εκφράζεται τόσο με τα νομοσχέδια ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, τις μεταρρυθμίσεις για την ισοπέδωση των δικαιωμάτων στην παιδεία αλλά και προχωράει χέρι-χέρι με τις φασιστικές επιθέσεις, όπως η πιο πρόσφατη σε Γυμνάσιο στη Νεάπολη, όπου φασίστες χαράκωσαν προσφυγόπουλο από το Ιράν, απειλώντας το να μην ξαναπάει στο σχολείο.

Ειδικότερα η ανοιχτή πολιτική σχέση της κρατικής πολιτικής με τη φασιστική ρητορεία και πράξη υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της κατάληψης Libertatia η οποία αποτελεί σημείο του αντιφασιστικού αγώνα, αφού η ίδια αστυνομία που κάλυψε την εμπρηστική επίθεση των νεοναζί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία τον Γενάρη του 2018 τώρα εισβάλλει στο κτήριο και συλλαμβάνει συντρόφους. Να σημειωθεί ότι ασφαλώς για τον ολοσχερή εμπρησμό του νεοκλασσικού κτηρίου δεν έγινε ποτέ ούτε μια προσαγωγή, ενώ αντιθέτως εκκρεμεί δίκη άλλων 5 συλληφθέντων μετά την επίθεση της αστυνομίας στην πορεία αλληλεγγύης που είχε πραγματοποιηθεί για την κατάληψη τότε.

Ότι δεν κατάφερε το μακρύ χέρι του παρακράτους τότε, δηλαδή να διαλύσει τη δομή και τον κόσμο της κατάληψης επιχειρεί σήμερα να το πράξει το ίδιο το κράτος. Για άλλη μια φορά η βαρβαρότητά του ολοκληρωτισμού, των ασπίδων και των ρουφιάνων θα αναμετρηθεί με το ασίγαστο πείσμα των ανθρώπων που δεν παραιτούνται από τον αγώνα. Και θα ηττηθεί.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η LIBERTATIA ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ
KAMIA ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΦΑΣΙΣΤΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11 11.00 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της
Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

Πηγή:https://thepressproject.gr

107

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση