«Με το σύνθημα η αβεβαιότητα σκοτώνει», πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις φοιτητών xθες σε ολόκληρη τη Γαλλία

«Με το σύνθημα η αβεβαιότητα σκοτώνει», πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις φοιτητών xθες σε ολόκληρη τη Γαλλία

της Μαρίας Δεναξά

Ο φοιτητόκοσμος ξεσηκώθηκε μετά την προσπάθεια φοιτητή να αυτοπυρποληθεί επειδή αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες που δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις σπουδές του. Συγκεκριμένα έχασε υποτροφία 450 ευρώ και στη συνέχεια έμεινε άστεγος.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν κατά της οικονομικής εξαθλίωσης που αντιμετωπίζουν και επιδεινώνεται. Φέτος το κόστος διαβίωσης για έναν φοιτητή αυξήθηκε στη Γαλλία κατά 2,83% σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στην πόλη Λιλ είχε προγραμματιστεί ομιλία του πρώην προέδρου Ολαντ και παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου, στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της πόλης. Την εμπόδισαν φοιτητές που εισέβαλλαν στο αμφιθέατρο και έσκισαν τα βιβλία του. (video)

Στο Παρίσι φοιτητές επιχείρησαν να μπούν στο υπουργείο ανώτατης εκπαίδευσης (video) ρίχνοντας την καγκελόπορτα του υπουργείου.
Η αρμόδια υπουργός καταδίκασε την ενέργεια, αλλά για την ώρα διατηρεί σιγή ιχθύος για την απελπισμένη πράξη του φοιτητή να αυτοπυρποληθεί και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φοιτητών.

ΥΓ. Η καταδίκη μόνο για την ρίψη της καγκελόπορτας του υπουργείου και η αδιαφορία για το τι πραγματικά συμβαίνει στον φοιτητητόκοσμο, όπου επικρατεί αναβρασμός, είναι μια άλλη μορφή βίας, που στη Γαλλία ονομάζουν πολιτική βία, την οποία κανείς δεν τιμωρεί και κανείς δεν καταδικάζει.

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση