Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης

Ξενοφοβικός λόγος από τον Στεφανή προς τους δημάρχους της Κρήτης

του Μάριου Διονέλλη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών από την Κρήτη με τον υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή τις αντιδράσεις για τον σχεδιασμό Hot Spot στο νησί.

Ο κ. Στεφανής εμφανίστηκε αρνητικός στη διεύρυνση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, που υλοποιείται με επιτυχία στην Κρήτη και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες απευθύνθηκε με λόγο ξενοφοβικό προς τους δημάρχους σχολιάζοντας για τους πρόσφυγες πως αν συνεχίσουμε να τους φιλοξενούμε σε σπίτια, όπως στην Κρήτη, θα είναι σαν να λέμε «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». 

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι του νησιού προσπάθησαν να εξηγήσουν στον κ. Στεφανή πως το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρίς προβλήματα και πως οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες ενώ εντάσσονται απόλυτα στην ζωή του τόπου. Όπως έχει δηλώσει ήδη και στην «Εφ.Συν.»  ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, το πρόγραμμα έχει δυναμικότητα μέχρι 1300 άτομα (σ.σ. αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 900) αλλά θα μπορούσε να διευρυνθεί και να φτάσει μέχρι και τα 3.000.

Ωστόσο, όπως είπε στους δημάρχους ο κ. Στεφανής, η λύση αυτή δεν στέλνει το σωστό μήνυμα καθώς δημιουργεί θετική εικόνα για τη χώρα μας ως υποδοχέα προσφύγων και μεταναστών ενώ η κυβέρνηση θέλει να περάσει την ακριβώς αντίθετη εικόνα προς τις χώρες προέλευσης.

Επιμένει για Hot Spot

Ο κ. Στεφανής φάνηκε να επιμένει για την εγκατάσταση Hot Spot στην Κρήτη και έγινε δέκτης διαμαρτυριών από τους αυτοδιοικητικούς του νησιού για την ανυπαρξία ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία, την ώρα που  μαθαίνουν από δημοσιογράφους για τα σημεία που σχεδιάζονται τα κέντρα κράτησης. Ο κ. Στεφανής αντεπιτέθηκε προς τους δημάρχους λέγοντάς τους πως «δεν βοηθούν» για ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε ακόμα και η Εφημερίδα των Συντακτών με τον κ. Στεφανή να επιπλήττει τον δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο για το γεγονός ότι έκανε δηλώσεις «στην εφημερίδα που τον πολεμάει» όπως του είπε χαρακτηριστικά. (Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου ο κ. Σέγκος, με αφορμή τις πληροφορίες για σχεδιασμό κλειστού κέντρου κράτησης στις Γούβες Χερσονήσου είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.»: «Οι πληροφορίες είναι πλέον επιβεβαιωμένες, κάτι που προκαλεί την αγανάκτησή μας, καθώς ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση»).

Ωστόσο, παρά την επιμονή για δημιουργία Hot Spot στην Κρήτη, οι επιλογές του  κ. Στεφανή φαίνεται πως μία προς μία ακυρώνονται. Σε ό,τι αφορά το Πεδίο Βολής Γουβών φαίνεται να «καίγεται» τόσο από τον άγαρμπο χειρισμό όσο και από το σαφές μήνυμα που έστειλαν διαπαραταξιακά οι εκπρόσωποι του Δήμου Χερσονήσου ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την εγκατάστασή του.

Κατά τη συζήτηση στο γραφείο του υφυπουργού έπεσαν στο τραπέζι και άλλοι υποψήφιοι χώροι για εγκατάσταση κέντρων κράτησης στην Κρήτη, μεταξύ αυτών και το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στους Αρμένους Ρεθύμνου, το οποίο επίσης είχε ακουστεί στο παρελθόν και επιβεβαιώθηκε από τον κ. Στεφανή ότι είναι μέσα στον σχεδιασμό. Ωστόσο και πάλι φαίνεται ο συντονιστής για το προσφυγικό να μην έχει καλή γνώση του θέματος, ούτε καν για τους χώρους που βρίσκονται  στην αρμοδιότητά του ως υφυπουργός Άμυνας αφού όπως του μεταφέρθηκε από τους δημάρχους, το συγκεκριμένο στρατόπεδο στους Αρμένους είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση.

Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης πάντως χαρακτηρίζουν ως γενικά αρνητική την εξέλιξη της συνάντησης κυρίως λόγω της πλήρους απόρριψης από τον κ. Στεφανή του προγράμματος που υλοποιείται στην Κρήτη και αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα.

Κλείνοντας, ο κ. Στεφανής δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αποτελέσματα της συνάντησης τόσο στον υπουργό Άμυνας  όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ πιθανότατα τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με το προσφυγικό φορέων ώστε να αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί στο εξής, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Στεφανής μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κρήτης και αφού είδε ότι οι λύσεις που έχουν προταθεί για τα κέντρα κράτησης στο νησί δεν προχωρούν (Γούβες, Αρμένοι), έκανε τηλεφωνικές επαφές και με άλλους δημάρχους του νησιού που δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση.  Στη συνάντηση της Παρασκευής παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στη Χερσόνησο Γιάννης Μαστοράκης και Μανόλης Διαμαντάκης.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

69

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση