Απόλυτα πετυχημένη η καλλιτεχνική παρέμβαση και δράση αλληλεγγύης στην Πτολεμαΐδα!

Απόλυτα πετυχημένη η καλλιτεχνική παρέμβαση και δράση αλληλεγγύης στην Πτολεμαΐδα!

Παρά το υπερβολικό κρύο και τις διάφορες αντιξοότητες η καλλιτεχνική παρέμβαση της ομάδας «Απόπειρα» στέφθηκε με ανέλπιστη επιτυχία. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε τελικά σε … δύο δόσεις (Παρασκευή 27 και Σάββατο 28/12), εξαιτίας εκδηλώσεων του Δήμου και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Η πλατεία «στολίστηκε» με χριστουγεννιάτικο δέντρο που για «στολίδια» είχαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν την αδικία του συστήματος και που «υποστήριζαν» με τον τρόπο τους τις ιδέες της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε το θεατρικό και το μουσικό δρώμενο με περίσσεια αυταπάρνησης: με την σκηνοθέτιδα και ηθοποιό να παίζει με πυρετό και τον κιθαρίστα μάλιστα να ολοκληρώνει την παράσταση χωρίς να υπολογίζει τα δάχτυλά του που είχαν ματώσει από το τσουχτερό κρύο…Το γλυπτό και το θεατρικό περιελάμβαναν και μια σκηνή που είχε στηθεί –εν είδει φάτνης, με μια δεύτερη ηθοποιό να υποδύεται την προσφυγοπούλα- τη σύγχρονη Παναγία… Από το μικρόφωνο των εκδηλώσεων του Δήμου διαβάστηκε και το κείμενο της ομάδας (για το κείμενο βλέπε εδώ: https://www.kar.org.gr/2019/12/24/27-12-19-kentriki-plateia-ptolemaidas-mprosta-sto-karavi-7-00-m-m-kallitechniki-paremvasi-apo-tin-omada-apopeira-quot-to-dentro-mas-den-kaigetai-kaiei-quot/?fbclid=IwAR2bAQoSoNMFxPPFN9ySX0J2x-XEMPtO8YOkUzEKg5Bo9GCCrOBbt48ef6w)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο κάλεσμα για συγκέντρωση ρούχων για τους φτωχούς και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Κορίνθου, περνώντας κι ένα αντιρατσιστικό μήνυμα, ένα μήνυμα αλληλεγγύης χωρίς σύνορα απέναντι στα θύματα του πολέμου. Αποδείχθηκε ότι η τοπική κοινωνία διαθέτει ακόμα μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης, αρκεί κάποιοι να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τις αντίστοιχες δράσεις. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική- δεκάδες συμπολίτες συνεισέφεραν όπως μπόρεσαν και ο όγκος ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκε απαιτεί πλέον … φορτηγό για την αποστολή τους. Είναι σημαντικό να δίνουν τον τόνο στην πόλη τέτοιες προσπάθειες και όχι ο φασιστικός συρφετός (που πρωταγωνιστούσε έναν χρόνο πριν τέτοια περίοδο). Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το κάλεσμα για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες το αναπαρήγαγαν ξανά και ξανά τις δυο μέρες οι διοργανωτές των εκδηλώσεων του Δήμου και των συλλόγων, δίνοντας μάλιστα και συγχαρητήρια στην ομάδα «Απόπειρα».
Κατά τα άλλα εκατοντάδες άνθρωποι ενημερώθηκαν ότι «γίνεται και κάτι άλλο στην πλατεία» πέρα από χορούς και πανηγύρια, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη συγκέντρωση-καλλιτεχνική παρέμβαση και την αντιμετώπισαν πολύ θετικά.
Mέσα στη νηνεμία του εορταστικού κλίματος της πόλης μια ομάδα νέων παιδιών «αυτό-οργανώθηκε» και πήρε μια πρωτοβουλία με κοινωνικό-πολιτικό μήνυμα, προσπαθώντας να αναδείξει υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα (κοινωνική ανισότητα και φτώχεια, καταπίεση μεταναστών και γυναικών, καταστροφή του περιβάλλοντος, κρατική καταστολή κλπ), που μέσα στις γιορτές γίνεται συστηματική κι οργανωμένη προσπάθεια για να ξεχαστούν…Η ομάδα δούλεψε συλλογικά αφιερώνοντας αρκετές ώρες και υπολογίζοντας την άποψη του καθενός. Έβαλε τη φαντασία της και δεν ακολούθησε την «πεζή πεπατημένη», πετυχαίνοντας να δημιουργήσει κάτι όμορφο και ταυτόχρονα με νόημα.
Από τα καμένα δέντρα των Εξαρχείων ως τα «δέντρα που έκαψαν» στην Πτολεμαΐδα η φωτιά είναι εδώ και εξαπλώνεται…
Και εις ανώτερα!

Καλλιτεχνική ομάδα «Απόπειρα»

 

 

228

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση