Αθήνα: Κατάληψη της Κρατικής Σχολής Χορού από τους φοιτητές ενάντια στην πλήρη απαξίωσή της

Αθήνα: Κατάληψη της Κρατικής Σχολής Χορού από τους φοιτητές ενάντια στην πλήρη απαξίωσή της

Τα λειτουργικά προβλήματα στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και την υποβάθμιση των σπουδών τους, προσπαθούν να αναδείξουν οι φοιτητές και φοιτήτριες της ΚΣΟΤ, οι οποίοι από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτηρίου της οδού Ομήρου 55 στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, η Σχολή δεν είχε λειτουργήσει λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού και αντιμετωπίζει πρόβλημα στις κτηριακές υποδομές.

Στην ανακοίνωσή τους οι σπουδαστές σημειώνουν μεταξύ άλλων πως: «Παρά την καθυστερημένη έναρξη του ακαδημαϊκού έτους (19/11/2019) και μάλιστα με ένα ελλιπές πρόγραμμα σπουδών, οι προσλήψεις των καθηγητών και των μουσικών εξακολουθούν να παραμένουν στον αέρα. Ο τρόπος που ξεκίνησε, εδώ και έναν μήνα, να λειτουργεί ξανά η σχολή υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε ερασιτεχνικού χαρακτήρα καθώς: 1. Η τρέχουσα μορφή του προγράμματος τόσο σε αριθμό μαθημάτων όσο και σε διδακτικές ώρες δεν πληροί τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. 2. Τα μαθήματα χορού γίνονται χωρίς συνοδεία μουσικών. 3. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της σχολής είναι ανεπαρκείς (ελλιπής αριθμός αιθουσών)». Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πάντως, είχε προηγηθεί επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία οι σπουδαστές ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι το να παραμείνει κλειστή «η μοναδική κρατική σχολή χορού στην Ελλάδα δεν είναι ζήτημα δευτερεύον, δεν είναι ζήτημα γραφειοκρατικό, αλλά ένα γεγονός που μας προσβάλει, αφού φαίνεται πως ακόμη και σήμερα οι καλλιτεχνικές σπουδές στην Ελλάδα υποβαθμίζονται από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Η μη λειτουργία της ΚΣΟΤ μέχρι και χθες είναι στην πραγματικότητα 70 χορευτές που τους στερείται το δικαίωμα να τελέσουν σωστά τις σπουδές τους. Το ακαδημαϊκό έτος συρρικνώνεται και η ύλη τους συμπιέζεται σε ένα διάστημα 6 μηνών αντί 10 και κατ΄επέκταση οι σπουδές και το πτυχίο τους, ήδη υποβαθμισμένο θεσμικά στην Ανώτερη αντί της Ανώτατης βαθμίδας υποβαθμίζονται πλέον και πρακτικά».

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση