Σε παιδίατρο από τη Συρία το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ»

Σε παιδίατρο από τη Συρία το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ»

της Ανθής Παζιάνου

Σε μία παιδίατρο από τη Συρία, στην Αμάνι Μπαλούρ, η οποία διατηρούσε υπόγειο νοσοκομείο στην ανατολική Γκούτα της Συρίας την περίοδο 2012-2018, απονέμει το Συμβούλιο της Ευρώπης φέτος το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» προκειμένου να τιμήσει το θάρρος, τη γενναιότητα και την αφοσίωσή της στη διάσωση εκατοντάδων ζωών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

Μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, η Αμάνι Μπαλούρ ξεκίνησε ως εθελόντρια και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη μιας ομάδας 100 ατόμων στο υπόγειο νοσοκομείο «Cave» («Σπηλιά») στη γενέτειρά της, κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Το 2018 η Αμάνι Μπαλούρ έφυγε από τη Συρία και ζει σήμερα στην Τουρκία ως πρόσφυγας. Ωστόσο, συνεχίζει να βοηθάει ανθρώπους μέσα από τη συμμετοχή της σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic «The Cave», που είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020.

Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου, στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη, ο οποίος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σώσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η 17η Ιανουαρίου 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο της σύλληψης του Ραούλ Βάλενμπεργκ στη Βουδαπέστη.

Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που ξεχωρίζουν για τα ανθρωπιστικά επιτεύγματά τους. Το 2016 το βραβείο απονεμήθηκε στην «Αγκαλιά» της Λέσβου.

Πριν από 2 χρόνια…

Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί κορυφαία διάκριση, απονεμήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2016 στην «Αγκαλιά» του παπά- Στρατή. Μάλιστα οι εθελοντές της «Αγκαλιάς» έμαθαν το νέο την ίδια μέρα που η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στους οικείους του παπά- Στρατή βραβείο μετά θάνατον για το ανθρωπιστικό του έργο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται και από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται ανά διετία, σε πρόσωπα ή οργανώσεις, που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη φιλανθρωπική δράση, σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε το 2012, με πρωτοβουλία της Σουηδικής κυβέρνησης και του Ουγγρικού κοινοβουλίου και το πρώτο βραβείο, δόθηκε το 2014 στον Elmas Arus, Τούρκο σκηνοθέτη με καταγωγή Ρομά.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της κριτικής επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, είχε τονίσει ότι «οι δραστηριότητες της «Αγκαλιάς» αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλουν στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής.»

Η τελετή απονομής πραγματοποιείται σήμερα, 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

«Η φωνή των προσφύγων»

Η δραστήρια και ακούραστη εθελόντρια της «Αγκαλιάς», Κατερίνα Ευσταθίου- Σελάχα είχε δηλώσει τότε: «Με μεγάλη συγκίνηση θα παραλάβουμε αυτό το βραβείο που αποτελεί κορυφαία διάκριση για την “Αγκαλιά”. Παράλληλα γνωρίζουμε και τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί γνωρίζοντας τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε η φωνή που θα θυμίζει σε όλους ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σαν κι εμάς που αξίζουν να έχουν δικαιώματα και ότι δεν πρέπει να τους τα αφαιρούμε και να τους στερούμε τις πραγματικές ανάγκες που τους έχουν ήδη στερήσει άλλοι, αλλά να τους κατανοούμε και να είμαστε δίπλα τους.»

 Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ

Ο θεσμός έλκει την ονομασία του από το θαρραλέο Σουηδό διπλωμάτη, Ραούλ Βάλενμπεργκ που έσωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βάλενμπεργκ επέλεξε να μη μείνει αδιάφορος και άπραγος όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτρόπαια σχέδια του Χίτλερ για την εξόντωση όλου του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης. Οταν έφτασε στη Βουδαπέστη, ασχολήθηκε πυρετωδώς με την έκδοση χιλιάδων σουηδικών διαβατηρίων για τη διάσωση όσο περισσοτέρων Ούγγρων Εβραίων μπορούσε, ώστε να μην εκτοπιστούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγή: https://www.stonisi.gr

 

288

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση