Παγιώνεται η νομολογία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες

Παγιώνεται η νομολογία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες

Στις 15 Ιανουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο που είχε χειριστεί την υπόθεση, τον  Βασίλη Σωτηρόπουλο, επιβεβαιώθηκε για τρίτη φορά θετική νομολογία, που παρά του ότι η νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν ορίζει κάτι ρητά σε συγκεκριμένη διάταξη, αναγνωρίστηκε η ταυτότητα φύλου τρανς πρόσφυγα και η έδρα ζήτησε τη μεταβολή του κυρίου ονόματος και του φύλου στα έγγραφα ταυτοποίησης της τρανς πρόσφυγα.

Η αρχή, όπως γράφει και ο Βασίλης, έγινε με την ιστορική νομολογία του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, σε υπόθεση που χειρίστηκε η δικηγόρος, Κατερίνα Γεωργιάδου, και στη συνέχεια η νομολογία αυτή, επιβεβαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, σε υπόθεση που είχε χειριστεί ο δικηγόρος, Βασίλης Κερασιώτης και το δικαστήριο έκανε ένα παραπάνω βήμα, κάνοντας θετική ερμηνεία της προσαρμογής επωνύμου της τρανς πρόσφυγος.

Πλέον, η Πολιτεία καλείται να καλύψει το κενό αναφοράς στη νομοθεσία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επεκτείνοντας με ρητό τρόπο την διαδικασία και για πρόσωπα που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, αλλά και τη δυνατότητα μεταβολής επωνύμου για τα πρόσωπα που το επιθυμούν.

Παρακάτω η σχετική ανάρτηση του Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα τη σημερινή απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία αναγνωρίστηκε νομικά η ταυτότητα φύλου τρανς πρόσφυγα (Ιράκ) με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου του 2017 που αφορά μόνο ληξιαρχικές πράξεις και όχι τις άδειες παραμονής. Η αρχή έγινε βεβαίως από την Θεσσαλονίκη με την ιστορική απόφαση του 2018 και την συνάδελφο Αικατερίνη Γεωργίαδου, με τη σύμπραξη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και είχε ακολουθήσει και το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης με τον συνάδελφο Βασίλη Κερασιώτη. Τώρα έχουμε και απόφαση της Αθήνας. Οι δικαστές διαπιστώνουν το κενό δικαίου που υπάρχει στον νόμο ταυτότητας φύλου του 2017: ότι αν το άτομο για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει ληξιαρχική πράξη γέννησης ελληνική, αδυνατεί να προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Το κενό δικαίου εντοπίζεται στο γεγονός ότι το δικαίωμα ταυτότητας φύλου είναι ανθρώπινο και όχι πολιτικό, δηλαδή δεν προϋποθέτει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη (όπως πχ το δικαίωμα ψήφου). Το κενό καλύπτεται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού σε μη ληξιαρχικές μεν αλλά άλλες πράξεις θεμελιώδους ταυτοποίησης όπως η υπουργική απόφαση αναγνώρισης διεθνούς προστασίας σε πρόσφυγα και η άδεια παραμονής.

πηγή:t-zine.gr

417

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση