Ρατσιστικά «γκέτο» στη Δανία

Ρατσιστικά «γκέτο» στη Δανία

Eικοσιοκτώ περιοχές της χώρας, όπου ζουν μουσουλμάνοι και λοιποί «μη δυτικοί», έχουν χαρακτηριστεί «γκέτο» και υποβάλλονται σε διαφορετικό νομικό καθεστώς από την υπόλοιπη Δανία.

Οι περιοχές με περισσότερο από 50% μεταναστών ή «μη δυτικών» κατοίκων στη Δανία χαρακτηρίζονται επισήμως γκέτο και έχουν πολύ αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο από την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από το Δανέζικο κράτος ως γκέτο, κρίνονται με βάση το εισόδημα, το ποσοστό εργαζομένων, τα επίπεδα μόρφωσης και το ποσοστό ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε παράπτωμα.

Το σχέδιο γκετοποίησης είχε ξεκινήσει το Μάρτιο του 2018, από την δεξιά κυβέρνηση της χώρας, και παραμένει ενεργό, για τις περιοχές που βάσει ετήσιου σχεδιασμου χαρακτηρίζονται γκέτο, φέρει δε το παραπλανητικό όνομα «Δανία χωρίς παράλληλες κοινωνίες – τελος στα γκέτο το 2030».

Μεταξύ των νόμων που αφορούν μόνο στις χαρακτηρισμένες ως γκέτο περιοχές, είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, από την ηλικία του ενός χρόνου, «στις παραδοσιακές δανέζικες αξίες» για τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα, σε ειδικά νηπιαγωγεία. Ένας άλλος νόμος υποχρεώνει, στις συγκεκριμένες περιοχές, το 60% των κατοικιών να ανήκει σε ιδιώτες, μη ανήκοντες στην κοινότητα, και οι δημόσιας ιδιοκτησίας κατοικίες να μην ξεπερνούν το 40%. Για νοικοκυριά μεταναστών με χαμηλά εισοδήματα, οι συνέπειες είναι προφανείς. Επίσης, οι ποινές και τα πρόστιμα για οποιοδήποτε παράπτωμα στα γκέτο είναι δια νόμου διπλάσιες από εκείνα στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πολλές πράξεις που επιφέρουν μόνο πρόστιμο κανονικά, στα γκέτο επιφέρουν φυλάκιση.

πηγή:thepressproject.gr

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση