Τετρακόσια προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να μην ξαναδούν τις οικογένειες τους λόγω Brexit

Τετρακόσια προσφυγόπουλα κινδυνεύουν να μην ξαναδούν τις οικογένειες τους λόγω Brexit

Ο Λόρδος Νταμπς είπε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν γίνεται να αποτελέσουν παράπλευρες απώλειες της συμφωνίας για το Brexit.

Τετρακόσια ασυνόδευτα παιδιά από τα συνολικά 2.000 που ζουν στα hot-spot της Σάμου μπορεί να μην ξαναδούν ποτέ τις οικογένειές τους στη Βρετανία εξαιτίας του Brexit. H κυβέρνηση Τζόνσον θέλει να αφαιρέσει τροπολογία από το νομοσχέδιο για το Brexit, η οποία προβλέπει το δικαίωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας, επηρεάζοντας και παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ελληνικά νησιά όπως η Σάμος

Στις 8 Ιανουαρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε να ακυρωθεί η σχετική τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του Brexit,  σύμφωνα με την οποία θα προστατευόταν το δικαίωμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων να επανενωθούν με συγγενείς τους που είναι κάτοικοι της Βρετανίας. Η συγκεκριμένη τροπολογία ονομάζεται «τροπολογία Νταμπς» από τον Λόρδο Αλφ Νταμπς, εκπρόσωπο των Εργατικών, ο οποίος έφτασε και ο ίδιος ως πρόσφυγας στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν παιδί για να γλιτώσει από τη φρίκη των Ναζί. Στην Μεγάλη Βρετανία φιλοξενούνται πάνω από 5.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία αύξηση 146% από το 2014, ενώ το 2018 έγιναν περισσότερες από 3.000 αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτα.

Την ίδια ώρα η Βουλή των Λόρδων ψήφισε ότι η τροπολογία Νταμπς πρέπει να παραμείνει στο νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης

Την Τετάρτη, το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά ήδη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μην κάνει δεκτές τις τροπολογίες των Λόρδων.

Συγκεκριμένα, για την σημερινή ψηφοφορία δήλωσε ότι «η προστασία των ευαίσθητων παιδιών θα παραμείνει στις προτεραιότητες μας μετά το Brexit».

Ο Λόρδος Νταμπς έγραψε στο Twitter: «Ήρθε η ώρα η Βουλή των Κοινοτήτων να αποδείξει από τι υλικό είναι φτιαγμένη».

Alf Dubs

@AlfDubs

The Lords will be voting on my amendment this afternoon. For the sake of the children stranded in Calais and Greece, who simply want to reach the safety of their families, I hope it will be supported. https://twitter.com/Anthony_M_Kelly/status/1219354477242744832 

Anthony Kelly #FBPE #IAmEuropean@Anthony_M_Kelly

.@AlfDubs If there’s one thing that will influence this miserable Government of ours is public opinion! Who could be against children joining their families? I’m ashamed this country is doing what it’s doing, it’s a scandal. @safepassageuk @UKLabour

Embedded video

208 people are talking about this

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Σάμο που θέλουν να ξαναδούν τις οικογένειές του στη Βρετανία
Παράλληλα, δημοσίευμα του Al Jazeera παρουσιάσει ιστορίες από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Σάμου.

Ξεκινώντας από μία ζοφερή εικόνα από του ΚΥΤ της Σάμου, όπου 7.200 πρόσφυγες είναι στριμωγμένοι σε έναν χώρο για 640 άτομα, αναφέρεται στα 400 ασυνόδευτα παιδιά που ελπίζουν να βρουν τις οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποια από αυτά τα παιδιά κοιμούνται σε σκηνές εκτός του καταυλισμού, για να γλιτώσουν από την εγκληματικότητα και το ανθρώπινο στοίβαγμα.
Πολλά παιδιά έχουν χρόνια ψώρα, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών στον καταυλισμό.

Τι σημαίνει το Brexit για τους Ελληνες: Το point system και τα «μεγάλα αγκάθια»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τι σημαίνει το Brexit για τους Ελληνες: Το point system και τα «μεγάλα αγκάθια»

Εκπρόσωπος των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα της Γαλλίας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν σε κάκιστες συνθήκες στο hotspot της Σάμο. Ο υπερπληθυσμός στο καμπ, οι κακές συνθήκες υγιεινής και η δυσκολία εύρεσης τροφής καθιστούν το ΚΥΤ έναν ακατάλληλο χώρο για παιδιά.

«Βλέπουμε κάθε μέρα στη Σάμο τι συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις παρατάνε τα ασυνόδευτα παιδιά». Ο ίδιος ο Λόρδος Νταμπς, ο εμπνευστής της τροπολογίας, είπε ότι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν γίνεται να αποτελέσουν παράπλευρες απώλειες της συμφωνίας για το Brexit.

πηγή:ethnos.gr, μέσω:hellasjournal.com

6

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση