«Να μη βγαίνει ούτε κουνούπι»

«Να μη βγαίνει ούτε κουνούπι»

Εντονες αντιδράσεις στην ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι νέες δομές στα νησιά, για τις οποίες επιτάσσονται εκτάσεις και ακίνητα, δεν θα έχουν τελικά χαρακτήρα «κλειστών κέντρων», παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά θα είναι ελεγχόμενες και οι πόρτες θα κλείνουν το βράδυ.

Χαρακτηριστική είναι η ρητή διαφοροποίηση του Αδ. Γεωργιάδη από την κυβερνητική πολιτική, ο οποίος δήλωσε επιδεικτικά τη διαφωνία του, επιδιδόμενος σε άλλο ένα ρατσιστικό παραλήρημα.

«Εγώ δεν είμαι αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, άρα (σ.σ. λέω) τη δική μου γνώμη, σε τι εγώ πιστεύω, πιστεύω σε κλειστά εντελώς», είπε αρχικά (ΕΡΤ) και συνέχισε: «Ας μην πάρουμε φράγκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να είναι κλειστά. Κανένα πρόβλημα. Αμα είναι να καταστραφεί η Ελλάδα δεν θέλω ούτε ένα ευρώ από τους Ευρωπαίους».

Και για όποιον δεν κατάλαβε ότι διαφοροποιείται από τις επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη, που εξαγγέλθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θέλησε να το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο: «Και όταν λέω κλειστά, εννοώ κλειστά! Αμυγδαλέζα! Να μη βγαίνει από μέσα του κουνούπι ποτέ! 24 ώρες το 24ωρο! Μέχρι να φύγουνε! Το μήνυμα πρέπει να είναι: Πήγες στην Ελλάδα, κύριε; Σε κλείσανε μέσα, όποτε θες να γυρίσεις στην πατρίδα σου, εισιτήριο τζάμπα, φύγε, μέχρι να κριθεί το αίτημά σου δεν πας ρούπι από κει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επέμεινε ακόμα στη χρήση του ρατσιστικού όρου «λαθρομετανάστες», φωνάζοντας ότι «στη δική μου λογική αυτός που έρχεται παράνομα παραβιάζει το σπίτι μου. Δεν τον θέλω εδώ! Να φύγει, είναι η απάντηση! Να φύγει αφού μπήκε παράνομα!».

Ενώ στην προσπάθειά του να επαναλάβει την προπαγάνδα ότι δήθεν από όσους βρίσκονται στα hotspots «πρόσφυγες είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες» (τα στοιχεία τον διαψεύδουν), δεν γλίτωσε από το στόχαστρό του ούτε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την οποία είπε ότι «τη σέβομαι πάρα πολύ, αλλά δεν θα καταστρέψω την Ελλάδα για την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ». Κι έπειτα άρχισε να επαναλαμβάνει εμμονικά, φωνάζοντας, το μήνυμά του: «Δεν τους θέλουμε εδώ! Δεν τους θέλουμε εδώ! Δεν τους θέλουμε εδώ! Τελεία».

Και μπορεί τώρα ο κ. Γεωργιάδης να δήλωσε υπέρ των επιτάξεων στα νησιά, αλλά ήταν ο ίδιος που το 2017 εξαπέλυε επίθεση στον Γ. Μουζάλα, χαρακτηρίζοντας την τότε κυβέρνηση «κομμουνιστές», επειδή ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι σκεφτόταν την επίταξη ξενοδοχείων για τη στέγαση προσφύγων. Κατά του ενδεχομένου επιτάξεων είχε τότε ταχθεί και ο Θάνος Πλεύρης.

Με την κίνηση αυτή των επιτάξεων και τις δημιουργίας νέων δομών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει τη συζήτηση στο προσφυγικό, το οποίο πλήττει την εικόνα της. Θέλει να βγάλει από το κάδρο το αρνητικό φορτίο της Μόριας, βάζοντας ωστόσο κάτω από το χαλί το πρόβλημα της πολιτικής εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά, που θα συνεχιστεί και με τις νέες δομές. Ταυτόχρονα μιλάει για αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των νέων δομών, κάτι που εφόσον εφαρμοστεί αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στους πρόσφυγες, και το κάνει με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αλλά την ίδια ώρα, μετά τις επιτάξεις, έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις τοπικές αρχές στα νησιά. Και πάντως ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι «μόλις βρει τον βηματισμό του το νέο σύστημα, δηλαδή μόλις γίνουν οι κλειστές δομές και βρούμε τον βηματισμό μεταξύ εξέτασης ασύλου, επιστροφών και φύλαξης των συνόρων, είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε και το κλείσιμο των σημερινών άναρχων ανοιχτών δομών». Με άλλα λόγια, παλιές και νέες δομές θα λειτουργήσουν τουλάχιστον για ένα διάστημα παράλληλα.

πηγή:efsyn.gr

162

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση