Σκοτώνουν τους μαύρους στη Βραζιλία

Σκοτώνουν τους μαύρους στη Βραζιλία

Το 80% όσων δολοφόνησε η αστυνομία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι μαύροι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ινστιτούτου Δημοσίας Ασφάλειας της Βραζιλίας. Οι δολοφονίες αυξάνονται, μετά το «εν λευκώ» που έδωσε στην αστυνομία ο Μπολσονάρου.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι δολοφονίες μαύρων από την αστυνομία της Βραζιλίας, με το Ρίο ντε Τζανέιρο να βαστά τα πρωτεία. Περίπου 80% όσων σκότωσαν οι αρχές το 2019 στην πόλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι μαύροι, και ο απόλυτος αριθμός τους φτάνει εκείνον όλης της χώρας ένα χρόνο πριν, το 2018. Οι αριθμοί «καλπάζουν» υπό το ακροδεξιό καθεστώς Μπολσονάρου, καθώς ο νυν ηγέτης της Βραζιλίας έχει δώσει το εν λευκώ στην αστυνομία.

Από τους 885 δολοφονηθέντες από την αστυνομία, οι 711 ήταν μαύροι, και οι αρχές αποδίδουν τον αριθμό στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη δράση συμμοριών ναρκεμπορίου. Ωστόσο, συγγενείς αφροβραζιλιάνων θυμάτων ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια εναντίον της αστυνομίας, αποδεικνύοντας ότι τα συγκεκριμένα θύματα δεν είχαν καμμία σχέση με εμπόριο ναρκωτικών. Η αστυνομία χρησιμοποιεί τη δικαιολογία του ναρκεμπορίου όποτε εισβάλλει στις φαβέλες. Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, από συγγενείς και δικηγόρους, οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν τέτοιες υποθέσεις να φτάνουν στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Γκαβριέλ Σαμπάγιο, της οργάνωσης Κονεκτάς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δικαιολογίες της αστυνομίας δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι υπάρχει ρατσισμός στις δολοφονίες. «Τόσο υψηλά νούμερα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην επιβολή της δημόσιας ασφάλειας και το φυλετικό στοιχείο είναι εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε μιλώντας σε διαδικτυακό ειδησεογραφικό τόπο της Βραζιλίας. «Ο αριθμός και το είδος των θανάτων δείχνει πόσο δομικός και καθεστωτικός είναι ο ρατσισμός στη Βραζιλία».

πηγή:thepressproject.gr

22

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση