Η Γερμανία απευθύνεται σε πρόσφυγες γιατρούς να μπουν στη μάχη εναντίον του ιού

Η Γερμανία απευθύνεται σε πρόσφυγες γιατρούς να μπουν στη μάχη εναντίον του ιού

Επιμέλεια: Έφη Γαρίδη

Βερολίνο (Reuters) – Πριν πέντε χρόνια η άφιξη ενός κύματος προσφύγων στη Γερμανία προκαλούσε ανησυχία και αντιπαραθέσεις, και μάλιστα ενίσχυσε την ακροδεξιά που απέκτησε περισσότερους οπαδούς. Τώρα η χώρα απευθύνεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να αντιμετωπίσει την έλλειψη που αναμένει να έχει σύντομα σε ιατρικό προσωπικό στην μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ, ακόμα και να φτιάξει περισσότερους αναπνευστήρες, αλλά η έλλειψη προσωπικού φαίνεται να είναι η αχίλλειος πτέρνα στη στρατηγική της στη μάχη του ιού.

Στη Σαξονία, όπου το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχει τους περισσότερους υποστηρικτές, το τοπικό ιατρικό συμβούλιο καλεί τους μετανάστες γιατρούς να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η άνοδος που αναμένεται στα κρούσματα.

«Ξένοι γιατροί που βρίσκονται στη Σαξονία αλλά δεν έχουν ακόμα άδεια εργασίας για να ασκήσουν το ιατρικό επάγγελμα, μπορούν να βοηθήσουν με τους ασθενείς του κορονοϊού», έγραφε μια πρόσκληση που κυκλοφόρησε στο Facebook.

Η έκκληση στους μετανάστες γιατρούς στη Σαξονία έγινε παρότι το AfD σάρωσε στις τοπικές εκλογές πέρσι, μαζεύοντας τις αντιπροσφυγικές ψήφους, τόσο που ήρθε δεύτερο μετά τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Για την απόφαση που πήρε η Μέρκελ το 2015, να ανοίξει τα σύνορα σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που είχαν ξεφύγει από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή – η καθοριστική στιγμή της καγγελαρίας της – είχε κατηγορηθεί τόσο από το AfD όσο και από δικά της στελέχη των συντηρητικών.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ (Μέρκελ – Ανατομία μιας Κρίσης), επίσης την επικρίνει για το χειρισμό της στο προσφυγικό.

Ωστόσο η πανδημία σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί είναι απαραίτητοι, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.

Το τοπικό ιατρικό συμβούλιο της Σαξονίας ανέφερε  ότι 300 εθελοντές είχαν απαντήσει στην έκκλησή του για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων «πολλών ξένων γιατρών, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για να πάρουν άδεια εργασίας, των οποίων η συμβολή είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη». Η γερμανική κυβέρνηση λέει πως ακόμα βρίσκονται στην αρχή της επιδημίας.

Ο Shadi Shahda, 29 χρονών, είναι ένας πρόσφυγας γιατρός έτοιμος να βοηθήσει.

Έφτασε στη Γερμανία τον περασμένο Απρίλη με μια βίζα που δίνεται σε άτομα που αναζητούν εργασία και έχουν υψηλά προσόντα, και είχε τρία χρόνια προϋπηρεσία ως ΩΡΛ.

Σχετικά με την έκκληση του ιατρικού συμβουλίου είπε: «Περιμένω την κλήση τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να κάνω κάτι για τη χώρα στην οποία ζω».

Με πληροφορίες από https://www.reuters.com

2.270

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση