Πέθανε o Τζόζεφ Λάουρι, μορφή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Πέθανε o Τζόζεφ Λάουρι, μορφή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Σε ηλικία 98 ετών πέθανε χθες ο Τζόζεφ Λάουρι, μορφή του κινήματος για ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1960, συναγωνιστής του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

«Ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Ι. Λάουρι πέρασε από τη Γη στην αιωνιότητα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται στην οικογένειά του. Υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα, πολέμιος της αδικίας και αγαπημένος φίλος της οικογένειας Κινγκ», ανακοίνωσε το Κέντρο Κινγκ για την Κοινωνική Αλλαγή με Μη Βίαια Μέσα.

Ο αιδεσιμότατος συχνά κήρυττε ότι οι φυλετικές διακρίσεις στη στέγαση, την εργασία και την υγειονομική περίθαλψη έρχονταν σε αντίθεση με θεμελιώδεις χριστιανικές αξίες όπως η αδελφοσύνη των ανθρώπων.

Ο Λάουρι υπήρξε πρόεδρος της Συνόδου της Χριστιανικής Ηγεσίας του Νότου (Southern Christian Leadership Conference), που ίδρυσε το 1957 ο Κινγκ, καθώς το κίνημα για φυλετική και κοινωνική ισότητα εισερχόταν σε νέα εποχή και οι κινητοποιήσεις του εντείνονταν, με μποϊκοτάζ των λεωφορείων.

Παρέμεινε για είκοσι χρόνια στο τιμόνι αυτής της οργάνωσης, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού, πριν αποσυρθεί το 1998. Είχε ήδη πάψει να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα το 1997. Όμως, συνέχισε τον αγώνα του για φυλετική ισότητα στις ΗΠΑ, ακόμα κι αφού είχε συμπληρώσει προ πολλού τα ενενήντα.

Ο Λάουρι έλαβε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την κορυφαία τιμητική διάκριση για τους πολίτες στις ΗΠΑ, από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2009. «Η Αμερική απόψε είναι στη διαδικασία της αναγέννησης» είχε πει όταν εξελέγη ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Η σύζυγός του, Έβελιν Γκίπσον Λάουρι, η οποία εργάστηκε μαζί με το σύζυγό της για σχεδόν 70 χρόνια ως επικεφαλής στην SCLC / Women, πέθανε το 2013.
Πηγή: https://www.efsyn.gr

73

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση