Aποφάσεις συνέλευσης Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών του Σαββάτου 4 Απρίλη 2020

Aποφάσεις συνέλευσης Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών του Σαββάτου 4 Απρίλη 2020

Το Σάββατο 4 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνέλευση της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών με χρήση ομαδικής βιντεοκλήσης. Την συνέλευση – που έγινε με μεγάλη για τις περιστάσεις συμμετοχή –  απασχόλησαν οι πολιτικές διαχείρισης των έγκλειστων στα προσφυγικά στρατόπεδα εν μέσω της πανδημίας του Covid19.

  • Εκτιμήσαμε πως η γενικευμένη καραντινα στα hot-spot των νησιών και στα προσφυγικά στρατόπεδα της ενδοχώρας, αποτελεί επιτομή ρατσισμού και απανθρωπιάς για τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας μέσα και πέριξ των προσφυγικών δομών. Σε συνδυασμό με την γενικότερη κατάσταση εξαίρεσης που βιώνουν (αναστολή χορήγησης προσφυγικού επιδόματος, ανισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, γενικευμένη απόρριψη αιτημάτων ασύλου και φυλάκιση όσων τα αιτήματα απορρίπτονται, μη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης και ποινικοποίηση της προσφυγιάς για όσους μπήκαν στη χώρα μετά τις αρχές Μάρτη, δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά παρά τις αντιδράσεις κ.λ.π.), η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ξυπνά τις χειρότερες μνήμες από άλλες εποχές.

  • Αποφασίσαμε την έναρξη καμπάνιας με πρωτοβουλία της ΚΑΡ και του ΚΣΜ με τίτλο «Όχι στις πολιτικές εξόντωσης – Κλείστε τα στρατόπεδα  – φυλακές» για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει συλλογή υπογραφών σε κείμενο υπογραφών με βασικό αίτημα την εκκένωση όλων των hot-spot και των προσφυγικών στρατοπέδων με μεταφορά των προσφύγων/ισσών σε δωμάτια κλειστών ξενοδοχείων και την ισότιμη πρόσβασή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η συλλογή υπογραφών θα γίνει διαδικτυακά, ενώ η καμπάνια θα περιλαμβάνει αφισάκια, αυτοκόλλητα, δηλώσεις επώνυμων αλληλέγγυων στους πρόσφυγες/ισσες και μετανάστ(ρι)ες, ανάδειξη των απάνθρωπων συνθηκών στα camps (στρατόπεδα) με αρθρογραφία, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις κ.λ.π.
  • Εκτιμήσαμε ως επείγουσα την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης κ.λ.π. Ξεκινάμε λοιπόν άμεσα με την καταγραφή των αναγκών των μεταναστών και προσφύγων μαθητών-τριών του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, των μελών της ΚΑΡ και του άμεσου περιβάλλοντός τους σε πρώτο χρόνο. Θα προχωρήσουμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στον χώρο μας καθώς και σε γειτονιές για ντόπιους και πρόσφυγες/μετανάστ(ρι)ες  που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία και με συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντίστασης με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Διερευνούμε επίσης τις ανάγκες σε προσφυγικά στρατόπεδα κοντά στην Αθήνα.
  • Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω συγκροτούμε 2 ομάδες:

Α. Την ομάδα της καμπάνιας και

Β. Την ομάδα αλληλεγγύης

5.    Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών θα παραμείνει κλειστό έως το τέλος Απρίλη. Επόμενη συνέλευση ΚΑΡ/ΚΣΜ θα γίνει το Σάββατο 25 Απρίλη, στις 6 μ.μ. μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επισυνάπτεται το κείμενο συλλογής υπογραφών της καμπάνιας «Όχι στις πολιτικές εξόντωσης – Κλείστε τα στρατόπεδα φυλακές». Υπογραφές θα συλλέγονται εδώ

Όχι στις πολιτικές εξόντωσης

Κλείστε τα στρατόπεδα – φυλακές

Ο εγκλεισμός προσφύγων/προσφυγισσών και μεταναστών/μεταναστριών σε στρατόπεδα-φυλακές, υγιείς και νοσούντες-σες μαζί, ευπαθείς ομάδες και μη μαζί, είναι συνταγή ραγδαίας διασποράς του ιού μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα  ενώ απειλεί την δημόσια υγεία στις κοινότητες γύρω από αυτά. Σε συνθήκες Μόριας (18.000 άνθρωποι) ή Ριτσώνας (3.000 άνθρωποι), με ανθρώπους να ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε σκηνές ή σε οικίσκους 10 τετραγωνικών μέτρων 6 και 8 μαζί, η τήρηση «κοινωνικής απόστασης» αποτελεί κακόγουστο αστείο. Χωρίς τεστ στο σύνολο των «φιλοξενούμενων» για τον διαχωρισμό νοσούντων/νοσουσών από υγιείς, με την δημιουργία μικρότερων φυλακών  απομόνωσης των κρουσμάτων μέσα στις μεγαλύτερες προσφυγικές φυλακές, δυστυχώς το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ραγδαία διασπορά της πανδημίας. Nα αρθούν τώρα τα μέτρα εξόντωσης των προσφύγων-ισσών. Να σταματήσει η πολλαπλή στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για ανθρώπους που ήρθαν κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες τους. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει σε μαζικά τεστ σε όλα τα hot-spot και στα προσφυγικά στρατόπεδα, είτε υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19 είτε όχι, διαχωρίζοντας τους/τις υγιείς από τους/τις νοσούντες-σες.
  • Να μεταφέρει σε δωμάτια κλειστών ξενοδοχείων όλους τους ανθρώπους  που ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot-spot των νησιών και στα στρατόπεδα της ενδοχώρας, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση των στρατοπέδων, να παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και καθαρισμού στους καταυλισμούς, τόσο σε εγκλωβισμένους-ες όσο και σε εργαζόμενους-ες στις δομές.
  • Πρόσβαση όλων των προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Οι Προσφυγ(ισσ)ες και οι μετανάστ(ρι)ες είναι τα αθώα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, όχι πειραματόζωα δολοφονικών πρακτικών ανοσίας αγέλης. Η μεταχείρισή τους αποτελεί δείγμα πολιτισμού και  ανθρωπιάς της Ελληνικής κοινωνίας. Όχι στις πολιτικές εξόντωσής τους. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα – φυλακές!

Ακολουθούν υπογραφές (Ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, e-mail)

122

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση