Ζητούνται απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες από τη Χίο

Ζητούνται απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες από τη Χίο

Στην Κομισιόν απεύθυνε ερώτηση ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιέτρο Μπαρτόλο, γνωστός και ως ο «γιατρός της Λαμπεντούζα», για την υπόθεση της Μονολιάς Χίου όπου 14 πρόσφυγες σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες αποβιβάστηκαν κανονικά στη συγκεκριμένη παραλία αλλά επαναπροωθήθηκαν προς τουρκικό νησί.

Ευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το θέμα με τους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες που, σύμφωνα με μαρτυρίες, αποβιβάσθηκαν στην παραλία της Μονολιάς, στην Καλλιμασιά της Χίου, στις 30 Απριλίου 2020.

Το ζήτημα και τις μαρτυρίες πολιτών για τους «εξαφανισμένους» από το νησί πρόσφυγες είχαν αναδείξει εκτενώς με ρεπορτάζ τους το τοπικό μέσο ενημέρωσης astraparis.gr καθώς και η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής, γνωστός και ως «γιατρός της Λαμπεντούζα» που έχει εκλεγεί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας και ανήκει στην ευρωομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, αναφέρει στην ερώτηση του προς την Κομισιόν πως στον βαθμό  που μπορεί να διαπιστωθεί, την 1η Μαΐου, 14 άτομα – που αντιστοιχούν σε αριθμό, προέλευση και ηλικία με αυτά που παρατηρήθηκαν στη Χίο – στη συνέχεια βρέθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στο μικρό ακατοίκητο νησί Bogaz.

Στην ερώτησή του ο κ. Μπαρτόλο σημειώνει ότι «αν επιβεβαιώνεται πως τους γύρισαν πίσω με αυτόν τον τρόπο, αυτό θα συνιστούσε πολύ σοβαρή παραβίαση των αρχών περι μη επιστροφών και των ευρωπαϊκών κανόνων για το άσυλο».

Ρωτά την Κομισιόν τα εξής:

  • Γνωρίζει τις συγκεκριμένες αναφορές
  • Πώς σκοπεύει να αντιδράσει εάν αυτές επιβεβαιωθούν και
  • Τέλος, τι πρακτικά μέτρα θα λάβει για να αποτρέψει τη χρήση της έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού ως πρόσχημα για να συνεχίσει να παραβιάζει το δικαίωμα ασύλου και να παραβιάζει την αρχή της μη επαναπροώθησης;

Πηγή: thepressproject.gr

55

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση