Η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Ε.Ε. για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Ε.Ε. για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο

Παρά τις παρόλες για «τουρκική προπαγάνδα και fake news», η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον της επιτροπής LIBE του ευρωκοινοβουλίου για να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο από πυρά 22χρονου Σύρου πρόσφυγα κατά την πρόσφατη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Μαρτίου 2020 και η ελληνική κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από φιλικά προς εκείνη ΜΜΕ, βρισκόταν σε κατάσταση… εθνικής ευφορίας για την απόκρουση «εισβολής», όπως την αποκαλούσε, προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, σε μία σύντομη κρίση στον Έβρο.

Ένα βίντεο, όμως, και πλήθος δημοσιευμάτων ήρθαν να χαλάσουν το «πατριωτικό» αφήγημα της κυβέρνησης, καθώς κατέγραφαν στοιχεία και σοβαρές μαρτυρίες για πυροβολισμούς εναντίον προσφύγων, από τους οποίους έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Σύρος πρόσφυγας, Μοχάμαντ Αλ Αράμπ.

Αναφορές και καταγγελίες είχε διατυπωθεί και νωρίτερα, όμως, πλέον τέθηκαν βάσιμα ερωτήματα μέσα από μεγάλη έρευνα των Forensic Architecture, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία των μέχρι τότε πληροφοριών.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με τον γνώριμό της τρόπο, απορρίπτοντας τα δημοσιεύματα ως «fake news και αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας», ενώ ποτέ δεν απάντησε στο εάν έχει διατάξει έρευνα για τα καταγγελλόμενα. Στην πορεία της κρίσης υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες για θάνατο, αλλά και τραυματισμούς προσφύγων, τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να απορρίψει με τον ίδιο τρόπο.

Τώρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τινέκε Στρικ, στις 6 Ιουλίου, καλούνται για απαντήσεις τόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και οι αρμόδιοι επίτροποι της Ε.Ε. (Μετανάστευσης – Μαργαρίτης Σχοινάς και Εσωτερικών Υποθέσεων-Ίλβα Γιόχανσον).

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κατόπιν αιτήματός μου, ο Έλληνας υπουργός και οι αρμόδιοι Επίτροποι της Ε.Ε. θα εμφανιστούν στην επιτροπή LIBE στις 6 Ιουλίου για να δώσουν εξηγήσεις για το θανατηφόρο πυροβολισμό στα ελληνικά σύνορα. Πρέπει να σηκώσουμε κάθε πέτρα, η θανατηφόρα βία κατά προσφύγων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή στην Ευρώπη».

«Η Ελλάδα μέχρι στιγμής αρνείται ότι έχει σχέση με το περιστατικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποθέωσε την χώρα ως “ασπίδα της Ευρώπης”. Εάν η Ευρώπη επιτρέπει τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν χωρίς τιμωρία, θα χαρακτηρίσει παράνομους όλους τους πρόσφυγες. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τώρα ότι είναι σταθερή στις αξίες της για να διατηρήσει την αξιοπιστία της» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Στρικ.

Τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, οι αρμόδιοι θα κληθούν να δώσου εξηγήσεις και για την έρευνα των Bellingcat, Pointer (KRO-NCRV), Der Spiegel, Lighthouse Reports και Forensic Architecture που έκανε αναφορά για δεύτερο νεκρό στα σύνορα.

Μένει να… διευκρινιστεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει ξανά να «κατηγορήσει» και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας, όπως έκανε τότε απέναντι στην «Εφ.Συν.» και πολλά άλλα διεθνή και ελληνικά μέσα.

 

πηγή:efsyn.gr

158

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση