Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στη Βηρυτό

Δεύτερη νύχτα συγκρούσεων στη Βηρυτό

Μεγάλη διαδήλωση και σοβαρά επεισόδια είναι σε εξέλιξη στη Βηρυτό, για δεύτερη νύχτα, καθώς η εξαγγελία του πρωθυπουργού της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, για εκλογές και η παραίτηση δύο υπουργών δεν ήταν ικανά στοιχεία για να πείσουν τους πολίτες. Με υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια 253 εκατ. ευρώ έληξε η σύνοδος των δωρητών.

Οι διαδηλωτές έχουν έρθει αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κοινοβούλιο, ενώ έχει ξεσπάσει φωτιά στην πλατεία έξω από το κτίριο. Πετώντας πέτρες κατά των αστυνομικών, οι Λιβανέζοι προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κοινοβούλιο, ενώ έχουν ήδη εισβάλει στα κτίρια των υπουργείων Στέγασης και Μεταφορών.

Η καταστολή της κινητοποίησης είναι εξαιρετικά βίαιη και σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου σήμερα μεταφέρθηκαν 63 άτομα στα νοσοκομεία από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλα 175 προσφέρθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες.

Πολλοί είναι αυτοί που καλούν σε γενικευμένη εξέγερση, ώστε να ανατραπεί όλο το πολιτικό σύστημα, καθώς οι πολίτες ζητούν μεταρρυθμίσεις του οικονομικού συστήματος, της δικαιοσύνης και να αντιμετωπιστεί η διευρυμένη διαφθορά.

Σήμερα, Κυριακή, παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, ζητώντας «συγγνώμη από τους Λιβανέζους, τις προσδοκίες των οποίων αποτύχαμε να πραγματώσουμε, καθώς αλλαγές δεν έγιναν… και, μετά την τρομακτική καταστροφή στη Βηρυτό, παραιτούμαι από την κυβέρνηση».

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Νταμιανός Κατάρ, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχασε σειρά ευκαιριών για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις: «Μπροστά στην τεράστια καταστροφή (…) και (…) σε ένα αποστειρωμένο καθεστώς που έχασε πολλές ευκαιρίες, (…) αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου από την κυβέρνηση», είπε.

«Αυτή την περίοδο της οδύνης που ενώνει τους Λιβανέζους, διακρίνω την ελπίδα στην ικανότητα των νέων μας να προωθήσουν έναν νέο Λίβανο, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και τα όνειρά τους», πρόσθεσε ο Νταμιανός Κατάρ.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας για να αποφασίσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο πλευρό των πολιτών είναι και ο πατριάρχης της Εκκλησίας των Μαρωνιτών, Μπούτρος Αλ-Ράι, ο οποίος έκανε έκκληση να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση. «Δεν αρκεί μία παραίτηση. Η κυβέρνηση έδειξε ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση».

Στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι πολίτες επιτέθηκαν κατά τεσσάρων υπουργείων, αλλά και της Ένωσης Τραπεζών. Στη διάρκεια της κινητοποίησης σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, που έπεσε από ένα μπαλκόνι ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 700 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι εικόνες της καταστροφής είναι συγκλονιστικές, ενώ σύμφωνα με τις αρχές από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους 43 μέτρων. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από drone στα χαλάσματα της πόλης.

 

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός δίνει 158 θανάτους, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 5 έως 6.000. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, ενώ ο ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε πως εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις είναι 21, ωστόσο οργανώσει αρωγής αναφέρουν ότι περίπου 430 οικογένειες ψάχνουν να βρουν δικούς τους ανθρώπους.

Βοήθεια 253 εκατ. δολαρίων

Την ώρα που οι ζημιές υπολογίζονται σε περίπου 15 δισ. η σύνοδος δωρητών που διοργάνωσε η Γαλλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξασφάλισε υποσχέσεις για βοήθεια ύψους 252,7 εκατ. ευρώ (ή 298 εκατ. δολαρίων) ώστε να καλυφθούν οι μεσοπρόθεσμες ανάγκες στη Βηρυτό. Οι ηγέτες των χωρών και των διεθνών οργανισμών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, ωστόσο, έθεσαν έναν βασικό όρο για την παροχή αυτής της βοήθειας: τα χρήματα και η βοήθεια να μην πέσουν στα χέρια διεφθαρμένων προσώπων.

Όπως τόνισαν όλοι, με πρώτο τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτή η βοήθεια που θα πρέπει να διατεθεί σε φάρμακα, νοσοκομεία, σχολεία, τρόφιμα και στέγαση (300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι), επισήμαναν ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα στην οποία είναι γνωστό ότι τα χρήματα «χάνονται» σε «αόρατα» έργα υποδομών, ενώ δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων.

Κατά την έναρξη των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των δωρητών, για να καθησυχάσει τους προβληματισμούς των ηγετών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διευκρίνισε ότι το έργο της διανομής της βοήθειας και της αξιοποίησής της θα πρέπει να συντονιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Στη σύνοδο, υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας, Σουηδίας, Ιράκ και Κουβέιτ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή:efsyn.gr

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση